Partner serwisu
21 lutego 2020

3 x najlepsze włoskie wędliny – True Italian Taste!

Kategoria: Aktualności

Kiedy myślimy o włoskiej szynce, na myśl przychodzi nam pokrojona w cienkie plasterki, aksamitnie gładka i słodko-słona prosciutto. Jednak nazywanie każdej włoskiej szynki „prosciutto” to jak określanie każdego wina musującego jako „prosecco”. Dla wtajemniczonych prosciutto to smak i tekstura tak różnorodna jak odmienne są kuchnie poszczególnych włoskich regionów. Prosciutto di Parma to najbardziej znana włoska odmiana szynki peklowanej, ale konkuruje z nią wiele innych wędlin m.in. z Toskanii czy San Daniele. Czym się różnią między sobą?

3 x najlepsze włoskie wędliny – True Italian Taste!

Smakosze włoskiego jedzenia zyskają dostęp do porcji pysznej wiedzy prosto ze źródła, czyli od włoskich producentów i konsorcjów podczas warsztatów kuchni włoskiej, które odbędą się 27 lutego.

Masterclass – warsztaty kuchni włoskiej

Masterclass będą miały miejsce we włoskiej szkole gotowania – Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, która mieści się na warszawskiej Pradze na terenie Soho Factory. Głównymi bohaterami spotkania będą włoskie 3 wędliny, oznaczone unijnym certyfikatem DOP:

Prosciutto di Parma DOP,

Prosciutto Toscano DOP,

Prosciutto di San Daniele DOP,

Co oznacza „DOP”? Po włosku to Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. Żeby wędlina została oficjalnie uznana za szynkę o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP), musi spełniać surowe wytyczne dotyczące m.in. tego z jakiego gatunku świni jest zrobiona oraz w jaki sposób zwierzę było karmione. Na przykład, aby zrobić Prosciutto di Parma, lokalnym świniom podawana jest serwatka z lokalnego sera.

​Masterclass Włoskie wędliny odbędzie się 27 lutego, a w ich ramach zostaną zorganizowane dwa wydarzenia: pierwsze dedykowane ekspertom, restauratorom i dystrybutorom, drugie – dziennikarzom, influencerom oraz liderom opinii.

Wielki finał True Italian Taste – maj 2020

W ramach projektu True Italian Taste oprócz masterclass poświęconych włoskim wędlinom, w kwietniu odbędą się jeszcze jedne: Włoskie bąbelki​. Uroczystym zakończeniem True Italian Taste będzie True Italian Table. Podczas tego wydarzenia odbędą się warsztaty kulinarne i spotkania oraz dyskusje panelowe z przedstawicielami najsłynniejszych włoskich brandów spożywczych obecych w Polsce.

Projekt True Italian Taste jest promowany i finansowany przez włoski rząd i wdrażany przez Assocamerestero we współpracy z Włoską Izbą Handlowo-Przemysłową w Polsce w celu promowania i ochrony wartości autentycznych włoskich produktów spożywczych na całym świecie. True Italian Taste jest częścią programu The Extraordinary Italian Taste.

Partnerem wydarzenia jest Ambasada Włoch w Polsce, Włoska Izba Handlowo - Przemysłowa w Polsce, Włoska Agencja Handlu (ITA) oraz Assocamerestero.

źródło: newseria.pl
Tagi: szynka
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ