Popularność meksykańskiej papryki habanero rośnie w USA, Europie i Azji
Zapotrzebowanie na meksykańską paprykę habanero w Stanach Zjednoczonych, Europie i Azji wzrosło, ponieważ jej szczególne właściwości są wykorzystywane w różnych sektorach. Są nawet używane do produkcji przedmiotów obrony osobistej.

Uprawa ta zakończyła się sukcesem i niedawno uzyskała nazwę pochodzenia Jukatanu dzięki naukowcom z INIFAP, którzy w ramach programu poprawy genetycznej Chili opracowali Jaguara i odmiany Mayapan uprawianych na polach doświadczalnych Las Huastecas w południowych Tamaulipas i Mococha.
Wysoki popyt na to chili i jego wysoka wartość są związane z jego przyspieszonym wzrostem. Dziesięć lat temu zasadzono 950 hektarów habanero chili, a dziś jest około 1,4 tys. hektarów, z czego 80% jest uprawianych przy użyciu odmian Jaguar i Mayapan.
Oprócz półwyspu Jukatan uprawa papryki habanero rozprzestrzeniła się na terenach szklarniowych w Altiplano i na półwyspie Baja California (dolina San Quintin), a także w uprawach polowych w Veracruz, Tamaulipas, Sinaloa, Colima i Nayarit. Plon przynosi owoce na małej wysokości do 800 metrów nad poziomem morza i może rosnąć na różnorodnej glebie.
Odmiana Jaguar wyróżnia się tolerancją na szkodniki i różne patogeny. Ponadto ta odmiana sięga od 210 tys. do 340 tys. jednostek Scoville.
Komentarze