Partner serwisu
09 kwietnia 2020

Rola soli jodowanej w przemyśle spożywczym

Kategoria: Aktualności

Szerokie zastosowanie soli w przemyśle spożywczym i jej obecność w wielu produktach sprawia, że można zacząć się zastanawiać, jak bardzo jej rola jest znacząca. Nie ulega jednak wątpliwości, że do poprawnego rozwoju jest ona człowiekowi na pewno niezbędna. Przede wszystkim zawarty w niej jod jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy. Przekłada się on na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. W dużej mierze jest on przyjmowany przez człowieka przez jedzenie ryb i wszelkich innych owoców morza. Niemniej w naszym kraju dostęp do tego pierwiastka jest ograniczony, dlatego w 2010 roku wprowadzono w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące obowiązku jodowania soli.

Zoptymalizowana dieta

Dobowe zapotrzebowanie na ten ważny pierwiastek dla dorosłego człowieka wynosi od 150 do 300 mikrogramów. Jednak mimo prowadzonej profilaktyki przeprowadzane badania przez Instytut Żywności i Żywienia dotyczące diety wskazują na częste zjawisko, jakim jest niedobór jodu. Najczęściej obserwuje się je u dzieci, ale także u kobiet w ciąży. Warto więc mieć na uwadze, by swoje zbiory kuchenne uzupełnić o ten składnik, którego jak się okazuje nierzadko brakuje w codziennej diecie.

W związku z tym rola soli jodowanej w przemyśle spożywczym staje się ważniejsza niż mogłoby się wydawać. Naturalne występowanie tego pierwiastka, jak już zostało wspomniane, to ryby i wszelkiego rodzaju owoce morza. Jednak dzięki produkowaniu żywności z wykorzystaniem soli jodowanej można wzbogacić w ten niezwykły pierwiastek także wiele innych produktów.

Do produkcji przypraw, pieczywa i mięs

W przemyśle spożywczym jest ona jednym z podstawowych składników wielu produktów. Sól jodowana z firmy CIECH pochodzi wyłącznie z eksploatacji naturalnych złóż, dzięki czemu korzystając z niej w trakcie procesów produkcyjnych zyskuje się gwarancję wysokogatunkowego składnika.

Dzięki temu, że spełnia cały szereg funkcji w przemyśle spożywczym, waga odgrywanej przez nią roli bez wątpienia rośnie. Przede wszystkim kształtuje i podkreśla smak produkowanej żywności. Niezależnie od tego, czym zajmuje się dane przedsiębiorstwo – pieczeniem chleba czy przetwórstwem owoców i warzyw – dodawanie jej do składu zmienia i uszlachetnia smak.

W przypadku firm zajmujących się produkcją wędlin i mięs, dodawanie soli dodatkowo odgrywa rolę teksturotwórczą i bakteriostatyczną. Polegają one kolejno na wiązaniu wody i tłuszczu oraz hamowaniu wzrostu mikroflory. Dzięki temu staje się ona doskonałym sposobem na konserwację mięs.

Znacząca rola soli jodowanej w przemyśle spożywczym

Jak widać jest ona składnikiem, który nie tylko odpowiada za nadanie potrawom prawidłowego smaku, ale jod w niej zawarty pozwala urozmaicić zbilansowaną dietę. Używanie jej w przemyśle spożywczym pozwala tworzyć produkty posiadające podobną zawartość tego pierwiastka co ryby i owoce morza. Każdemu, kto pragnie dodać ją do produkowanej przez swoją firmę żywności polecamy ofertę marki CIECH. Posiada ona w sprzedaży jodowaną sól spożywczą, która powstaje z pominięciem promieniowania jonizującego.

 

źródło: artykuł sponsorowany
Ajron
2020-04-22
Nie wiedziałam, że jest tak istotnym elementem w diecie zbilansowanej, także dzięki za merytoryczny artykuł. Słyszałam za to już wcześniej, że ta z Ciechu jest wysokiej jakości.
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ