Partner serwisu
05 maja 2020

Pyszne domowe bułeczki

Kategoria: Aktualności

Zapach świeżego pieczywa zawsze przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa i wznieca nasz apetyt. Ciężko oprzeć się jego niepowtarzalnemu smakowi. Niestety wiele wypieków, które można dostać w sklepach lub piekarniach, posiada niepotrzebne, często szkodliwe dla naszego zdrowia składniki. Można sobie z tym jednak poradzić. Jak? Przygotowując przepyszne, domowe pieczywo!

Pyszne domowe bułeczki

Kilka faktów o pieczywie

Jak powszechnie wiadomo chleb jest przede wszystkim sporą dawką błonnika i węglowodanów, które dzięki dużej zdolności pochłaniania wody stanowią dobry wypełniacz naszego żołądka (w związku z tym mają w sobie mniej kalorii niż tłuszcze zwierzęce). Nie bez znaczenia jest również sposób w jaki spożywamy pieczywo – dzięki temu, że musimy je dokładnie przeżuwać, jemy wolniej, a w efekcie szybciej czujemy uczucie sytości. Nie każde pieczywo jest jednak jednakowo zdrowe – wpływ na to mają użyte składniki z mąką na czele. Kaloryczność może zatem wahać się od ok. 200 kcal do nawet 330 kcal na 100 gramów.

Cztery wyjątkowe przepisy na domowe bułeczki

W dobie pandemii wielką popularnością zaczęły cieszyć się wszelkie wypieki, a tablice serwisów społecznościowych zapełniły się zdjęciami domowych chlebów czy bułek. Tak, stworzenie pysznego pieczywa w domu nie jest wcale takie trudne, a pyszny smak rekompensuje czas poświęcony na jego przygotowanie. Jeśli pragniesz stać się chałupniczym piekarzem, to świetnie trafiłeś, gdyż poniżej znajdziesz cztery wyjątkowe przepisy na pyszne, domowe bułeczki:

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ