Partner serwisu
01 czerwca 2020

Robotyzacja podnosi wydajność i bezpieczeństwo w przemyśle spożywczym

Kategoria: Aktualności

Wykorzystując nowe technologie z dziedziny robotyki przemysł spożywczy może nadążyć za rosnącym popytem, a także sprawniej odpowiadać na regulacje w zakresie bezpieczeństwa.

Robotyzacja podnosi wydajność i bezpieczeństwo w przemyśle spożywczym

Światowa populacja jest szacowana na 7,8 miliarda, a według prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych do końca tego stulecia zwiększy się do 10,9 miliarda.  Zapotrzebowanie producentów żywności na automatyzację, aby nadążyć za rosnącym popytem, jest pilne i wciąż wzrasta. Dane demograficzne są tylko jednym z czynników napędzających robotyzację w sektorze spożywczym. Równie ważne dla producentów są: bezpieczeństwo i zachowanie zasady dystansu społecznego, coraz bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące higieny, wzrost popularności przetworzonych produktów oraz potrzeba poprawy wydajności przy jednoczesnej redukcji kosztów produkcji. Robotyzacja może pomóc w osiągnięciu tych założeń.

Według raportu ING z ubiegłego roku  liczba producentów żywności, którzy wprowadzili automatyzację, wzrosła o 50% między 2014 a 2019 rokiem. Stowarzyszenie Technologii Opakowań i Przetwórstwa (The Association for Packaging and Processing Technologies) przewiduje również, że globalny rynek opakowań żywności będzie rósł rok do roku od 4 do 5%, osiągając wartość 400 miliardów dolarów do 2025 roku.  Jakie są więc korzyści robotyzacji w sektorze spożywczym i o jakich kwestiach producenci powinni pamiętać przy wyborze rozwiązań  do zastosowań związanych z żywnością?

W sektorze spożywczym produkt często wymaga delikatnego dotyku, jest nieregularny pod względem rozmiarów, kształtów lub ułożenia, a ponadto ze względu na przeznaczenie do spożycia wymaga specjalnego podejścia. Rozwój technologii chwytaków robotycznych w połączeniu z systemami wizyjnymi sprawia, że roboty współpracujące (coboty) i lekkie roboty przemysłowe mogą obecnie przenosić np. owoce, warzywa czy zioła w równie delikatny sposób co człowiek.

Restrykcyjne normy bezpieczeństwa żywności a wybór chwytaków
Kierując się zapotrzebowaniem konsumentów i sektora, organy regulacyjne na całym świecie wprowadzają restrykcyjne wymagania dotyczące bezpieczeństwa w przetwórstwie spożywczego, a co za tym idzie ograniczenia fizycznego kontaktu pracowników z produktem. Chwytak robotyczny do obsługi żywności musi być zgodny z rozporządzeniem WE 1935/2004. Dodatkowo, warto wybrać chwytak, który nie wymaga zewnętrznego dopływu powietrza. Pozwoli to wyeliminować problemy związane z kurzem i hałasem, a także zmniejszy zarówno złożoność stanowiska, jak i koszty.

Poprawa wydajność i jakości
Certyfikowane do pracy z żywnością chwytaki mogą pomóc producentom osiągnąć wysokie standardy jakości, wyższą produktywność oraz uniknąć konieczności kosztownego wycofywania produktów. Dodatkowym atutem chwytaków jest możliwość ich szybkiej wymiany. Pozwala to zredukować przestoje w momencie, gdy chwytak jest np. poddany czyszczeniu. Ponadto, warto zwrócić uwagę na to, czy chwytaki są kompatybilne z szeroką gamą robotów. Wpływa to pozytywnie na elastyczność inwestycji i umożliwia wykorzystanie chwytaka do wielu procesów w ramach jednego przedsiębiorstwa. Nowoczesne rozwiązania robotyczne charakteryzują się prostotą programowania i użytkowania – często nie wymagają od zespołu zaawansowanej wiedzy inżynieryjnej.

Chwytaki próżniowe czy chwytaki miękkie?
Miękkie chwytaki doskonale nadają się do przenoszenia delikatnej żywności oraz procesów związanych z pakowaniem – od zbierania i umieszczania np. miękkich owoców czy jaj w opakowaniach po przenoszenie czekoladek i pieczywa. Chwytaki próżniowe mogą obsługiwać niektóre z tych zadań, lecz lepiej sprawdzą się w obsłudze mniej delikatnych materiałów i zadań związanych z paletyzacją. Tego rodzaju chwytaki z łatwością będą przenosiły puszki i opakowania, mogą jednak mieć trudność z nierówną powierzchnią wielu produktów, a także zostawiać ślady. Dobrym rozwiązaniem są chwytaki wyposażone w łatwe do wymiany i czyszczenia przyssawki. Jeśli chwytak ma być wykorzystywany w procesie paletyzacji, należy upewnić się, że jego udźwig spełnia wymagania aplikacji. W większości procesów sprawdzi się chwytak z udźwigiem do 15 kg.

Zapotrzebowanie na żywność będzie gwałtownie wzrastać w nadchodzących dziesięcioleciach, ale dzięki właściwym rozwiązaniom z zakres robotyki, a w szczególności chwytaków mających bezpośredni kontakt z produktem, producenci będą w stanie odpowiedzieć na rosnący popyt, jednocześnie spełniając rygorystyczne normy higieniczne, zwiększając wydajność i optymalizując koszty.  


O OnRobot
Oferta OnRobot obejmuje szeroki asortyment rozwiązań do zastosowań współpracujących, m.in. dwupalczaste chwytaki RG2, RG6 i RG2-FT, z wbudowanym czujnikiem siły i momentu, oraz trójpalczasty 3FG15 do obsługi obiektów cylindrycznych. Ponadto produkujemy elastyczne, podciśnieniowe chwytaki VG10 i VGC10 z konfigurowalnymi przyssawkami, a także innowacyjny chwytak Gecko i jego mniejszą wersję Gecko Single Pad. W naszej ofercie są także czujniki siły i momentu HEX oraz zmieniarki narzędzi: Quick Changer i Dual Quick Changer. Niedawno OnRobot wprowadził na rynek nowe rozwiązanie – chwytak Soft Gripper, który pozwala na przenoszenie bardzo delikatnych produktów o nieregularnym kształcie i jest certyfikowany do kontaktu z żywnością. Ostatnim nowym rozwiązaniem jest system wizyjny 2.5D OnRobot Eyes. Ta nowa kombinacja produktów od OnRobot umożliwia szybszą i prostszą automatyzację takich zadań jak pakowanie, kontrola jakości, przenoszenie materiałów, obsługa maszyn, montaż oraz wykańczanie powierzchni. Siedziba główna OnRobot znajduje się w duńskim Odense, a biura lokalne mieszczą się w Dallas, Soest (Niemcy), Barcelonie, Warszawie, Szanghaju, Tokio, Singapurze i Budapeszcie. Więcej informacji na stronie https://onrobot.com/pl

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ