Partner serwisu
03 lipca 2020

Rodzinny obiad na co dzień i od święta!

Kategoria: Aktualności

Jesteśmy przyzwyczajeni, że głównie w niedziele i święta jadamy wspólnie. Wówczas obiad jest wystawny i składa się z kilku dań. Rodzinne obiady natomiast warto jeść codziennie, nie tylko od święta – wspólne posiłki nie muszą być czasochłonne i wykwintne! Postawmy na sprawdzone przepisy i dania wyśmienite w swej prostocie! Brzmi nieźle? Zatem do dzieła!

Rodzinny obiad na co dzień i od święta!

Ryba nie tylko z rusztu
Tradycyjny polski obiad, składający się z kotleta schabowego oraz rosołu, powoli idzie już w odstawkę. Coraz częściej przekonujemy się do dań kuchni świata oraz do ryb. Takie propozycje obiadowe są smaczne i przede wszystkim zdrowe! To również świetna alternatywa dla tłustych i ciężkostrawnych mięs. Łosoś w towarzystwie koperku z pewnością zachwyci smakiem całą rodzinę.  
Łosoś pieczony w folii
Składniki:
•    2 porcje filetów z łososia
•    Delma Maślany smak 80% tłuszczu
•    1 ostra papryczka
•    przyprawa do ryb
•    1 cytryna
•    koperek
•    sól
•    pomidorki koktajlowe


Przygotowanie:
1.    Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrą papryczkę przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w drobną kosteczkę.
2.    Porcję łososia ułóż na sporym kawałku folii aluminiowej wysmarowanej Delmą Maślany smak 80% tłuszczu, oprósz przyprawą do ryb, odrobiną soli, posiekanym koperkiem i posyp pokrojoną papryczką.
3.    Całość skrop sokiem z cytryny. Brzegi folii zawiń u góry nad rybą i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 minut. W tym czasie pomidorki umyj i natnij u góry.
4.    Po 10 minutach pieczenia folię nad rybą odkryj, dołóż do ryby nacięte pomidorki i piecz jeszcze około 10 minut.
5.    Przed podaniem połóż na gorącej rybie łyżeczkę Delmy Maślany smak.
Ale Meksyk
Rodzinny obiad nie musi być wcale nudny! Postawmy na smaczne dania w oryginalnym wydaniu oraz nietypowe połączenia składników. Kuchnia meksykańska z pewnością nie kojarzy nam się z łososiem, ale urozmaicenie ryby południowoamerykańskimi dodatkami sprawi, że poczujemy Meksyk na talerzu. Całość zawińmy w rulony z tortilli i delektujmy się smakiem, który pokocha cała rodzina!

Tortille z łososiem
Składniki:
•    4 tortille
•    300 g wędzonego łososia w plastrach
•    1 czerwona papryka
•    100 g sałaty: roszponki lub rukoli
•    8 plastrów żółtego sera
•    250 g sera typu feta
•    50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu

Przygotowanie:
1.    Ser feta rozgnieć widelcem i utrzyj z Delmą Maślany smak 80% tłuszczu na gładką masę.
2.    Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz.
3.    Tortille ułóż na stole i posmaruj dość grubo przygotowaną masą.
4.    Na połowie każdej tortilli ułóż plastry łososia, na nich plastry sera, pokrojoną paprykę i sporą garść sałaty.
5.    Tortille zwiń ciasno w rulony, a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe plastry.

Chińskie danie bez wychodzenia z domu
Warzywne dodatki – czym byłby bez nich obiad? No właśnie – jesteśmy przyzwyczajeni, że każde danie obiadowe składa się głównego składnika oraz warzyw w rozmaitej postaci. A gdyby tak połączyć je w całość i uzyskać jeden pełnowartościowy posiłek? Dania inspirowane Azją sprawdzą się w takim przypadku idealnie! Czasem przygotowania oraz niskim poziomem skomplikowania dorównują tradycyjnym daniom jednogarnkowym, a smakiem przywodzą na myśl Daleki Wschód! Sięgnijmy po orientalne składniki i przygotujmy dla rodziny danie chińskie.
 

 


Kurczak z warzywami po chińsku

Składniki:
•    2 podwójne piersi z kurczaka
•    słodka papryka w proszku
•    Delma Maślany smak 80% tłuszczu
•    sos sojowy
•    1 puszka ananasa w syropie
•    1 czerwona papryka
•    400 g mrożonej mieszanki chińskiej
•    2 łyżki koncentratu pomidorowego
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej
•    1,5 łyżki octu winnego
•    sól, cukier, ostra papryka
•    0,5 szklanki wody

Przygotowanie:
1.    Kurczaka pokrój na nieduże kawałki, skrop sosem sojowym i odstaw do lodówki na pół godziny.
2.    Ananasa odsącz z syropu (syrop zachowaj) i pokrój w małe kawałki.
3.    Zamarynowane w sosie sojowym mięso oprósz słodką papryką. Na patelni rozgrzej Delmę Maślany smak, włóż mięso i krótko podsmaż z każdej strony, przełóż do miseczki.
4.    Na tym samym tłuszczu podsmaż mieszankę chińską i pokrojoną w paski paprykę. Gdy warzywa zmiękną dodaj mięso i kawałki ananasa.
5.    W kubku wymieszaj dokładnie syrop ananasowy, koncentrat pomidorowy i ocet winny. Całość wlej na patelnię do warzyw i mięsa, chwilę podduś, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i ostrą papryką.
6.    Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą, wlej do sosu na patelni i zagotuj ciągle mieszając. Podawaj z ryżem.

 

źródło: informacja prasowa
Tagi: obiad, przepis
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ