Partner serwisu
10 lipca 2020

Mooocno pomidorowe pomysły na obiad

Kategoria: Trendy żywnościowe

Lato to czas najlepszych pomidorów – także tych zamkniętych w butelce w postaci aromatycznego i niezwykle smakowitego ketchupu. Przekonanie o tym, że to dodatek dobry tylko do frytek i hamburgerów, to już przeszłość. Ketchup Kielecki łagodny doskonale sprawdzi się jako składnik sosów, podczas gdy jego pikantny wariant wspaniale uzupełni marynaty do mięs. Ale to nie wszystko! Nowe plastikowe opakowanie sprawia, że dozowanie jest szybkie i precyzyjne – dzięki niemu otrzymujemy dokładnie tyle produktu, ile potrzebujemy. A jak wykorzystać Ketchup Kielecki w przepisach na letni obiad?

Mooocno pomidorowe pomysły na obiad

Pizza dobra na wszystko!  

Kto nie lubi domowej pizzy? Możemy zaryzykować  stwierdzenie, że nie ma takiej osoby! Jednak nie da się ukryć, że wykonanie tego włoskiego przysmaku zajmuje sporo czasu. Istnieje jednak kilka trików, pozwalających na jego zaoszczędzenie. Jedną z takich sztuczek jest… wykorzystanie ketchupu zamiast sosu pomidorowego! A od czego zacząć? Z wyprzedzeniem przygotowujemy ciasto do pizzy. Kiedy będzie odpowiednio wyrośnięte, rozciągamy je, nadając mu pożądany kształt i przekładamy na papier do pieczenia. Piekarnik oraz blachę lub kamień do pizzy nagrzewamy do 250 stopni. Wierzch placka smarujemy Ketchupem Kieleckim wymieszanym z suszonym oregano i bazylią. Następnie całość posypujemy serem i układamy ulubione dodatki. Pizzę przekładamy wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę i pieczemy przez około 10 minut. Smacznego!

Podwójnie pomidorowe szaleństwo  

Często szukamy przepisu na uniwersalne danie, które będzie smakować dobrze z wieloma różnymi dodatkami. Do takich potraw należą… pulpeciki w sosie pomidorowym! Nieważne, czy połączymy je z puree ziemniaczanym i mizerią, z makaronem spaghetti, czy może z ryżem – wyśmienity smak gwarantowany! Pracę zaczynamy od podsmażenia cebuli na maśle. Do miski przekładamy 500 g mielonego mięsa z indyka, sól, pieprz, bułkę namoczoną w mleku, podsmażoną cebulę i dwie łyżki Ketchupu Kieleckiego pikantnego, następnie wszystko mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju w dużym garnku. Do usmażonych pulpetów dodajemy około 500 g passaty pomidorowej oraz pół szklanki bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ulubionymi ziołami. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii i dowolnymi dodatkami. Podwójnie pomidorowy obiad gotowy!

źródło: Newseria
fot. Newseria
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ