Partner serwisu

Koncentrat sadowniczych tradycji

Kategoria: Przetwórstwo i napoje

Zakład przetwórczy „Owoc Łącki” we wsi Olszana, w zagłębiu jabłkowym kojarzonym z sadami, które prowadzi się tu z pokolenia na pokolenie, założyła Sądecka Grupa Producentów Owoców i Warzyw, zrzeszająca lokalnych sadowników. Decyzja o otwarciu przetwórni produkującej koncentraty owocowe pozwoliła wypełnić pustą przestrzeń po zamkniętym zakładzie Expol. W ten sposób udało się ograniczyć transport owoców do odległych przetwórni i uniknąć marży pośredników.

Koncentrat sadowniczych tradycji

Inwestycja powstała ze wsparciem środków unijnych i funkcjonuje w ramach grupy producenckiej. Zrzeszeni pobliscy sadownicy są częściowo udziałowcami, dlatego zależy im na tym, aby ta forma działalności funkcjonowała jak najlepiej. – Zagospodarowanie wyhodowanych owoców jest najbardziej efektywne, gdy odbywa się w jednym ciągu produkcyjnym bez dodatkowych marż. Przy produkcji jabłek konsumpcyjnych powstają również tzw. jabłka przemysłowe. Zdarza się, że zbiory jabłek są obfite i nie ma możliwości ich zmagazynowania. A w naszej okolicy istnieje tradycja, która nakazuje zebrać wszystkie owoce, aby żaden się nie zmarnował – mówi Paweł Guzik, dyrektor techniczny zakładu przetwórczego w Olszanie.

Zdjęcie: BMP

 

Cały artykuł – w numerze 1/2014 magazynu "Agro Przemysł" zamów prenumeratę (papierową bądź elektroniczną)

 Jak zamówić prenumeratę czasopisma drukowaną/elektroniczną
 

 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ