Tradycyjny smak polskich wędlin - wywiad z Janem Brodawką
Zakład Mięsny Karol zarządzany przez zespół profesjonalistów - przeczytaj w czym tkwi sposób na polskie wyroby, które łączą w sobie tradycyjny smak i wysoką jakość potwierdzoną certyfikatami.
Jaka jest historia powstania ZPM Karol i jaki jest plan na dalszy rozwój firmy?
Zakłady Mięsne Karol to firma rodzinna, która powstała w 2000 roku ze 100% kapitałem polskim, ale jej początki sięgają do 1998 roku, gdzie razem z żoną Ewą otworzyliśmy hurtownię wędlin w Białej Podlaskiej. Dopiero później narodził się pomysł poszerzenia działalności. I tak powstał zakład, czyli rozbiór mięsa wieprzowego i produkcja. Początki nie były łatwe, ponieważ sami wszystko budowaliśmy od podstaw, bazowaliśmy jedynie na intuicji i zdobytym doświadczeniu. Po paru latach postanowiliśmy powiększyć działalność i tak w 2004 roku zrobiliśmy pierwszą rozbudowę zakładu, zwiększając nasze moce produkcyjne. Od samego początku stawiamy na ciągły rozwój i udoskonalanie produkcji. W najbliższym roku zaczynamy kolejną rozbudowę zakładu wraz z postawieniem nowego biurowca.
Tak jak widać jesteśmy już firmą w pełni dojrzałą z 21-letnią tradycją. Mamy bardzo wiele doświadczenia w przemyśle mięsnym, dzięki bardzo dobrym i właściwie wykwalifikowanym specjalistom. My jako firma Karol jako jedna z nielicznych potrafimy połączyć nowoczesność z tradycją, tak aby produkty były wytwarzane z najlepszych surowców, a zarazem nie straciły swojskiego charakteru.
Czy firma działa tylko na rynku polskim?
Nasze produkty dostarczamy do sieci handlowych i hurtowni na terenie całej Polski, ale również działamy na rynkach zagranicznych. Można nas spotkać w większości krajów Unii Europejskiej jak i poza nią np. w Afryce Południowej i Azji.
Wiemy, że Zakłady Mięsne Karol słyną z białej kiełbasy parzonej, jakie jeszcze produkty znajdziemy w Państwa ofercie?
W naszej ofercie można znaleźć wiele wędzonek zaczynając od produkcji boczków, szynek, schabów aż po produkcję kiełbas, zaznaczę również, że w naszej ofercie posiadamy produkty zarówno wieprzowe jak i drobiowe. Jak wspomniano naszym sztandarowym produktem jest kiełbasa biała parzona, która jest znana w całej Polsce, ale nie tylko z niej słyniemy. Jesteśmy również znani z produkcji boczków, w tej kategorii posiadamy bardzo szeroki wybór, gdzie na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Nasza oferta jest bardzo bogata i cały czas dostosowywana do potrzeb konsumentów, co stanowi nasz główny wyróżnik na tle konkurencji.
Jakość produktu jest bardzo istotna w tej branży. Jak dbają Państwo o najwyższą jakość oferowanych mięs, wędlin oraz kiełbas? Na waszej stronie czytaliśmy o licznych certyfikatach i nagrodach, które posiadacie.
Jako firma przywiązujemy bardzo dużą uwagę do jakości produkowanych przez nas wyrobów. Udaje się to osiągnąć dzięki dostawie sprawdzonych surowców pochodzących głównie z Polski oraz używaniu naturalnych przypraw wykorzystanych do produkcji. Dowodem na to są otrzymane liczne certyfikaty potwierdzające naszą jakość i bezpieczeństwo produktu. HACCAP, IFS, BRC czy QAFP, to najważniejsze certyfikaty w naszej branży akceptowane na całym świecie. Warto zaznaczyć, że nie wystarczy je mieć, ale również należy dopilnować aby wdrożone systemy sprawnie i skutecznie działały, a to udaje się nam osiągnąć, dzięki naszej wyspecjalizowanej kadrze pracowniczej.
W waszych wyrobach konsumenci doceniają nie tylko najwyższą jakość, ale również wyjątkowy smak. Czy mogą Państwo uchylić rąbka tajemnicy w czym tkwi jego sekret?
Najlepiej będzie to opisać na przykładzie naszej kiełbasy białej parzonej. Swoją wyjątkowość zawdzięcza, nie tylko specjalnie dobranej mieszance przypraw czy dobrej jakości surowca, oczywiście to jest podstawa do sukcesu, ale na drugą połowę sukcesu składa się odpowiednia jakości wody, flory panującej w zakładzie, a przede wszystkim jak starannie przebiega cały proces produkcyjny.
Chcę zaznaczyć jeszcze tylko jedną rzecz, która wpływa na jakość produkowanych przez nas wyrobów, a mianowicie na lokalizację naszego zakładu. Jesteśmy położeni na szczególnie czystym terenie, co podkreślają liczne obszary Natura 2000 i znajdująca się nieopodal rzeka Bug. Te wszystkie elementy sprawiają, że nasze produkty są niepowtarzalne i w tym tkwi nasz sekret.
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, a jak wiemy są ściśle związane z białą kiełbasą, może zdradzi Pan swój ulubiony przepis na to danie?
Jak wszystkim pewnie, święta Wielkanoce kojarzą mi się z żurkiem z dodatkiem kiełbasy białej, bez tego dania święta nie są takie same. U nas zawsze ten przysmak przyrządza moja żona, ale niestety nie zdradziła mi swojego przepisu na ten przepyszny żurek. Mogę jedynie wspomnieć, że nasza biała kiełbasa jak żadna inna nadaje się idealnie nie tylko do żurku na Wielkanoc, ale również do śniadania czy z grilla. Nasza kiełbasa biała jest produktem całorocznym nadającym się na każdą okazję. Naprawdę polecam spróbować.
Rozmowa z Janem Brodawką – Prezesem Zakładu Mięsnego Karol.
Komentarze