Partner serwisu
24 marca 2021

Tenczyńska Okovita w niecałe 8 godzin zakończyła drugą emisję crowdfundingową

Kategoria: Aktualności

Oferta akcji Tenczyńska Okovita SA ruszyła we wtorek 23 marca o godz. 9:00. Już po niecałych 8 godzinach wszystkie 116 741 akcji objęło 977 inwestorów społecznościowych. Spółka tym samym pozyskała 4 436 158 zł. Środki zostaną przeznaczone na rozbudowę dotychczasowych mocy wytwórczych, uruchomienie produkcji oraz sprzedaży własnej marki whisky, jak i rozpoczęcie działalności eksportowej na rynkach azjatyckich.

Tenczyńska Okovita w niecałe 8 godzin zakończyła drugą emisję crowdfundingową

Poprzednia emisja spółki zakończyła się w grudniu 2019 roku i trwała 36 dni. Wówczas 1339 inwestorów zainwestowało 4,18 mln zł w projekt wskrzeszenie tradycyjnej Okovity, starzenie piw warzonych w Browarze Tenczynek i otwarcie taproomu.

Przede wszystkim pragnę podziękować wszystkim nowym wspólnikom, którzy postanowili nam zaufać i zaangażować się w dalszy rozwój spółki. To dla mnie i całego zespołu bardzo ważne, że inwestorzy wierzą w nasz model biznesowy i podzielają te same wartości. Teraz przed nami okres wytężonej pracy związany z realizacją celów emisyjnych – powiedział Janusz Palikot, prezes Manufaktury Piwa Wódki i Wina SA oraz Tenczyńska Okovita SA.

Przebieg wczorajszej kampanii udowadnia, że rynek crowdfundingu jest w fazie dynamicznego wzrostu. To już druga kampania w tym roku, która zakończyła się w dniu startu i przekroczyła wartość 4 mln zł. Gratulujemy wszystkim nowym akcjonariuszom Tenczyńska Okovita SA. Przed nami przygotowania do nowych ­­– równie atrakcyjnych – emisji skierowanych do inwestorów społecznościowych – powiedział Marcel Rowiński, dyrektor operacyjny w Crowdway.

Zakończona wczoraj emisja to etap zaplanowanego procesu upublicznienia Grupy Manufaktury Piwa Wódki i Wina, której Tenczyńska Okovita jest częścią. Debiut giełdowy jest przewidziany na III kwartał 2021 roku. Zgodnie z planem w 2022 roku inwestorzy Tenczyńskiej Okovity uzyskają możliwość upłynnienia akcji przez  zamianę posiadanych walorów spółki na akcje Manufaktury Piwa Wódki i Wina.

Tenczyńska Okovita w związku z dotychczasowymi bardzo dobrymi wynikami, osiąganymi na początku 2021 roku, zdecydowała o wypłaceniu ok. 0,5 mln zł zaliczki na poczet dywidendy – będzie to pierwszy taki przypadek w historii polskiego crowdfundingu udziałowego. Środki przeznaczone na zaliczki na poczet dywidendy nie będą pochodzić z bieżącej emisji crowdfundingowej tylko dotychczasowej działalności operacyjnej.

Tenczyńska Okovita w ostatnim roku rozwinęła największy w historii polskiego rynku alkoholowego program zakupów whisky. Nie był on wcześniej planowany na etapie crowdfundingu, odniósł jednak ogromny sukces i zapewnił dodatkowe przychody.

Cele emisji – wzrost produkcji, whisky i eksport

Spółka – za sprawą działań komunikacyjnych i wprowadzeniem na rynek wysokojakościowych rzemieślniczych wyrobów alkoholowych – notuje rosnącą liczbę zamówień. Maszyny zakupione ze środków pozyskanych z crowdfundingu z 2019 roku oraz z dodatkowej późniejszej emisji prywatnej jeszcze przed startem ich pracy były obłożone w pełni na cztery miesiące do przodu. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie Tenczyńska Okovita postanowiła zwiększyć moce produkcyjne.

Ponadto spółka planuje także produkcję whisky, którą będzie sprzedawana pod własną marką (nie tylko produkując ją dla prywatnych właścicieli beczek) – wymaga to nakładów na rozwój produkcji, zakup kolejnych beczek i zagospodarowanie miejsca na magazynowanie przez minimum 3 lata, a docelowo o wiele dłużej.

Wraz z popularyzacją produktu whisky i jej tokenizacji pojawiła się szansa wprowadzenia projektu na rynek azjatycki, który wykazuje bardzo duże zapotrzebowanie na projekty inwestycyjne w alkohol starzony. Spółka planuje wejść na rynki Azji, które są jednym z najciekawszych rynków sprzedaży dla tego typu produktów. Whisky z Tenczynka – która powstanie w beczkach z profilem japońskim, a także polskim – będzie niebawem oferowana poza granicami Polski.

Beczki Palikota, Palikot Selekcja i tokenizacja whisky

Pod koniec 2019 roku spółka uruchomiła program “Beczki Palikota”, w którym inwestorzy mogą rezerwować beczki pełne rzemieślniczej okowity oraz destylatu, który po trzech latach staje się whisky. Ceny beczek zaczynają się już od 4000 zł. W ciągu roku zarezerwowano ich już prawie 300.

Zanim jeszcze whisky z Tenczynka będzie gotowa spółka wprowadzi na rynek ­– w ramach programu Palikot Selekcja – szkocką whisky słodową mieszaną (blended malt whisky), wybraną jako wzorzec, na którym oprze się smak Whisky Palikota.

Tenczyńska Okovita to prawdopodobnie pierwsza na świecie spółka, która tokenizuje whisky. Projekt wystartował 10 grudnia 2020 roku i do tej pory zakupy whisky w formie tokenów zrealizowało ponad 1100 osób, na kwotę niemal 1,5 mln złotych.

Perspektywy rynkowe

Kultura picia alkoholu znacząco zmieniła się podczas pandemii. Nie tylko piwa rzemieślnicze zyskały na popularności, ale także odnotowano wzrost sprzedaży alkoholi premium. Polacy są otwarci na nietypowe smaki i wysokiej jakości wyroby. Wynika to między innymi z rosnącej świadomości konsumentów. Ponadto widoczny jest trend, w którym coraz bardziej pożądane są marki personalne, pochodzące od aktorów czy przedsiębiorców, a nie produkty korporacyjne. To ta część branży rozwija się dziś najszybciej na całym świecie.

Rynek whisky odnotował w Polsce w trakcie pandemii największy wzrost (aż o 15% rok do roku). Społeczeństwo pije droższe i bardziej ekskluzywne trunki. Za sprawą stabilnej i pewnej lokacie kapitału whisky stało się pożądanym towarem także dla inwestorów. Rynek tego alkohol jest w trakcie dynamicznego wzrostu. Według prognoz International Wine & Spirit Research (IWSR) udział rynku whisky super premium w Polsce wzrośnie do ok. 4 proc. całego rynku whisky, co będzie średnią Europejską w 2025 roku.[1][2]

Na atrakcyjność inwestycyjną whisky wpływa stabilny rynek, wysoki popyt i stopy zwrotu z inwestycji. Analitycy podkreślają, że najmocniej ilościowo rosną takie kategorie, jak whisky (15%), wino (8%), rumy (30%) czy giny (26%).[3]

Zainteresowanie polskimi produktami szczególnie w trakcie pandemii jest mocno zauważalne. Swój wpływ na to zjawisko miały nie tylko kampanie promujące zakupy u polskich producentów, wsparcie krajowej gospodarki, ale także świadomy wybór konsumenta stawiającego na dobrą jakość. Istotnym zjawiskiem nasilonym przez pandemię jest wzrost patriotyzmu konsumenckiego, który skutkuje wyborem polskich marek.

 

[1] https://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/william-grant-and-sons-rynek-whisky-luksusowych-w-polsce-potroi-swoja-wartosc-w-ciagu-5-6-lat,193774.html

[2] https://www.horecatrends.pl/trendy/119/whisky_premium_chetnie_spozywana_w_czasie_pandemii,7006.html

[3] https://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/william-grant-and-sons-rynek-whisky-luksusowych-w-polsce-potroi-swoja-wartosc-w-ciagu-5-6-lat,193774.html

 

Portfolio produktów Tenczyńska Okovita

Tenczyńska Okovita – produkowana z różnych rodzajów zbóż i owoców, była niegdyś szczególnie popularna na terenach całego województwa małopolskiego i samego Krakowa. Nawiązując do historycznych receptur spółka oferuje kraftową okowitę oraz jakościową wódkę rzemieślniczą, która rozpoczęła prawdziwą rewolucję na rynku alkoholi wysokoprocentowych. 

 

 

Tenczyńskie Bierbrandy – w małopolskim Browarze Tenczynek od lat powstają wielokrotnie nagradzane jakościowe piwa. Wybrane piwne style poddawane są powolnej destylacji w miedzianych alembikach, aby wyciągnąć z nich najlepsze właściwości. Tak powstają Tenczyńskie Bierbrandy – destylaty, które poza charakterystycznymi piwnymi akcentami zaskakują niespotykanymi esencjami smaków i zapachów.

 

 

Tenczynek RIS (Russian Imperial Stout) Barrel Aged – ciemne piwo górnej fermentacji, leżakowane w historycznych piwnicach małopolskiego Browaru Tenczynek. Dzięki wielomiesięcznemu przechowywaniu w drewnianych beczkach po amerykańskiej żytniej whiskey Chattanooga nabiera specyficznych właściwości. Wyprodukowana w 2018 roku seria została bardzo pozytywnie oceniona przez rynek, konsumentów, piwnych blogerów oraz doceniona medalem na Krasnostawskich Chmielakach. 

 

Whisky – czy whisky produkowana w Polsce może się udać i zachwycać nawet najbardziej wymagających koneserów? Tak – jeśli stoją za tym odpowiedni ludzie. Janusz Palikot zaprosił do współpracy uznanych i cenionych Distiller Mastersów oraz fachowców od whisky. W Polsce konsultantem programu został Rajmund Matuszkiewicz. Od strony produkcyjnej, technicznej oraz szkoleniowej nad procesem czuwa jeden najbardziej znanych, szkockich Distiller Mastersów – Jack Mayo!

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ