Partner serwisu
07 maja 2021

Francuska sielanka - na winnym szlaku Bordeaux i Gaskonii

Kategoria: Aktualności

O Bordeaux, uznanym za stolicę wina słyszeli wszyscy - nawet ci, którzy nie mają szerokiej wiedzy winiarskiej. Jednak nie wszyscy mają świadomość, że południowo-zachodni kraniec Francji, skrywa pewien niesamowity skarb - Gaskonię - prawdziwy raj dla miłośników wina i podróży. Francuskie regiony winiarskie zachęcają atrakcjami, zarówno koneserów, jak i okazjonalnych fanów wina. Który z nich zatem warto odwiedzić?

Francuska sielanka - na winnym szlaku Bordeaux i Gaskonii

Bordeaux to jeden z największych i najbardziej znanych regionów winiarskich na świecie z około 8000 winnic, w których wytwarzane są cenione wina, takie jak Haut-Médoc, Saint-Émilion i Pomerol, oparte o szczepy cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc i petit verdot. Gdyby taka ilość rozkoszy dla oczu i podniebienia była niewystarczająca, kierując się na południe od Bordeaux, odkryć możemy prawdziwy diament - rzadziej eksplorowaną Gaskonię - czyli krainę “słodkiego życia”. Nazwa tego regionu przywołuje skojarzenia z idylliczną krainą, w której ludzie żyją dostatnio i szczęśliwie. Mamy tę piękną wizję przed oczami, prawda? Dla wszystkich marzycieli i sceptyków - to nie mrzonki, to prawdziwa Gaskonia.

Vive la vie et le vin!
Gaskonia to kraina, w której czas płynie wolniej, a nad atlantycki krajobraz łączy się z górską scenerią Pirenejów. Zamiast ogromnych châteaux (winnic) powita nas tu sielski klimat francuskiej wsi, który będziemy chłonąć z rozkoszą i pietyzmem. Czym jeszcze zachwyci nas słoneczna Gaskonia?


Ten południowo-zachodni region Francji poza wspaniałą pogodą i niezwykłymi widokami słynie również z foie gras i armaniaka. W Gaskonii oprócz  mocniejszych trudnków możemy się także delektować niepowtarzalnymi winami.


- Sekret gaskońskich win z pewnością tkwi w położeniu tego regionu pomiędzy Pirenejami a Oceanem Atlantyckim. To zróżnicowanie krajobrazu zapewnia odpowiednią amplitudę temperatur, która pozytywnie wpływa na wysoką jakość gron. Co więcej, sezon wegetacyjny jest tu stosunkowo długi, co sprzyja produkcji eleganckich, aromatycznych win, których znakiem rozpoznawczym jest wysoka kwasowość oraz długi potencjał starzenia. - mówi Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.


Południowo-zachodnia Francja to przede wszystkim wina białe. Z lokalnych szczepów, takich jak colombard czy ugni blanc, wykorzystywanych pierwotnie do produkcji armaniaku.


- Wielowymiarowy colombard zachwyca orzeźwiającym aromatem cytrusów i egzotycznych owoców: grejpfruta, mango, marakui i ananasa, co  sprawia, że wina tego szczepu przypadną do gustu również osobom, na początku winiarskiej drogi.  - dodaje Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.


W gaskońskim raju nie zabraknie także sławnych klasyków, czyli sauvignon blanc czy chardonnay. Wina tego regionu stworzą udany mariaż z owocami morza, daniami z roślinn i wieloma przystawkami.


- Wśród szczepów czerwonych prym wiedzie tannat, będący podstawą win ze słynnej apelacji Madiran. Wina z tej odmiany to nie lada gratka dla prawdziwych koneserów. Rustykalne aromaty, potężne taniny, wysoka kwasowość mogą utrudnić odbiór, jednak przy odpowiedniej oprawie, czyli suto zastawionym tłustymi przekąskami stole, degustacja będzie należała do udanych. - podpowiada Małgorzata Sułek.


Warto również dodać, że wina z tej odmiany ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy uznawane są za najzdrowsze na świecie.


Czymże byłaby gaskońska idylla, gdyby ktoś opuścił ją niezadowolony? Miłośnicy słodkich smaków również znajdą w niej coś dla siebie. Wina tworzone w oparciu o lokalne szczepy, takie jak petit manseng, gros manseng czy petit courbu charakteryzują się subtelnymi aromatami kandyzowanej skórki cytrynowej, marmolady brzoskwiniowej i białego pieprzu, dzięki czemu stanowią idealne towarzystwo dla tutejszego przysmaku - foie gras.

Misja Wino w Gaskonii
Niezwykłe wino, wyborne jedzenie, sielski klimat czynią Gaskonię idealnym celem wakacyjnej podróży. Powstała w 1979 roku spółdzielnia Plaimont zrzeszająca ponad tysiąc winogrodników i zapewniająca podtrzymywanie tradycji uprawy lokalnych odmian winorośli, a także promocję tego bogatego w tradycję regionu kusi ciekawą ofertą enoturystyczną. Warsztaty tworzenia unikatowego kupażu z lokalnych szczepów, zwiedzanie magicznych winnic, degustacje i pikniki to tylko jedne z nielicznych atrakcji przygotowanych dla turystów.


- W ramach Misji Wino mamy niepowtarzalną okazję, aby w czerwcu odwiedzić dwa wspaniałe regiony winiarskie - Bordeuax i Gaskonię. To idealna propozycja nie tylko  dla miłośników wina, ale także osób, które dopiero zagłębiają się w jego tajniki i chciałyby pogłębić swoją wiedzę. Pamiętajmy też, że wyjazd ten to nie tylko wino - to także niezapomniane widoki, wspaniałe zabytki i cudowni ludzie. Po prostu francuska sielanka! - podsumowuje Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ