Kostarykańska produkcja cytrusów wzrośnie do 300 tys. ton
Oczekuje się, że produkcja pomarańczy w Kostaryce wzrośnie do 300 tys. ton w 2022 r., co spowoduje nieco wzrost całkowitego eksportu soku pomarańczowego do 33 tys. ton.

Pomimo pewnych sukcesów w łagodzeniu najgorszych skutków zazieleniania owoców cytrusowych, oczekuje się, że choroba ograniczy krótkoterminowe perspektywy wzrostu przemysłu w Kostaryce.
Na sadzonym pomarańczami obszarze rolnicy stopniowo zwiększają liczbę drzew na hektar, aby zapewnić wyższą gęstość drzew, łatwiejsze zarządzanie gospodarstwem i niższe koszty na hektar.
Szacuje się, że obsadzony obszar to 21 tys. hektarów i 7,4 mln drzew pomarańczowych, w tym także areał posadzony po nikaraguańskiej stronie granicy. Niemniej zmniejszy się powierzchnia upraw pomarańczy z uwagi na chorobę zazieleniania cytrusów mającą ogromny wpływ na zmianę wielkości plonów i obliczenia rentowności.
Komentarze