Prawidłowe odpylanie powietrza w przemyśle spożywczym. Sprawdź, dlaczego to ważny aspekt bezpieczeństwa
Producenci żywności zobowiązani są do stosowania skutecznych i nowoczesnych rozwiązań, redukujących zapylenie hal produkcyjnych, magazynów czy ciągów transportowych zgodnie z obowiązującymi normami. Jakiekolwiek zaniedbania w tym obszarze mogą doprowadzić nie tylko do skażenia żywności, ale także znacząco osłabić pozycję firmy na mocno konkurencyjnym dziś rynku. Właśnie dlatego, efektywne systemy takie jak mechaniczne i workowe odpylacze mają do odegrania tak istotną rolę w branży spożywczej. Sprawdź, jak zadbać o czystość powietrza w zakładzie produkującym żywność.

Jeden z najważniejszych procesów dla wielu dziedzin przemysłu
Przemysł spożywczy z oczywistych względów jest jednym z tych sektorów gospodarki, w których czystość i jakość powietrza odgrywają szczególną rolę. Nie da się jednak ukryć, że kwestia skutecznego odpylania, neutralizacji gazów przemysłowych czy efektywnej i bezpiecznej filtracji z roku na rok są coraz poważniej traktowane przez niemal wszystkie gałęzie produkcji.
Obecnie nie da się już prowadzić żadnej działalności produkcyjnej czy przetwórczej, bez wydajnych instalacji odpylania oraz oczyszczania powietrza. Ich stosowanie jest wymagane zarówno przez prawo krajowe, jak i międzynarodowe, a restrykcyjne normy emisji wymuszają realne działania nie tylko na branży hutniczej, kopalniach czy zakładach energetycznych, ale także na wielu innych przedsiębiorstwach przemysłowych.
Odpylanie powietrza nie tylko w służbie ekologii
Redukcja zanieczyszczenia powietrza, gleby, wód, ochrona procesów produkcyjnych, troska o bezpieczeństwo i komfort pracowników czy zwiększenie jakości wyrobów, to tylko najważniejsze powody, dla których odpylanie stało się jedną z najważniejszych technologii w każdym zakładzie produkcyjnym. Poza aspektami natury ekologicznej, zdrowotnej czy biznesowej, są jeszcze kwestie prawne – odpylanie przemysłowe to po prostu obowiązek. Szczególnie w branży spożywczej, podlegającej restrykcyjnym kontrolom ze strony, chociażby takich instytucji jak Sanepid czy PIP.
Produkcja żywności, jej przetwarzanie, ale także magazynowanie czy transport, to procesy, w których jakość powietrza odgrywa szczególną rolę. Właśnie dlatego, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pomieszczenia, w których znajdują się maszyny i urządzenia do produkcji artykułów spożywczych, muszą:
• charakteryzować się minimum 3-stopniową filtracją (ePM1 60%),
• być utrzymywane w środowisku nadciśnieniowym,
• umożliwiać odpowiedni przepływ powietrza.
Minimalny poziom filtracji na etapie końcowym powinien wynosić H13 lub więcej, zgodnie z normą EN1822:2019.
Dlaczego pyły mogą być tak groźne dla branży spożywczej?
Nie ma cienia przypadku w tym, że branża spożywcza musi dochować szczególnie wysokiego standardu, jeśli chodzi o filtrowanie powietrza w zakładach produkcyjnych oraz przetwórczych. Nieprawidłowo skonstruowany, wadliwy lub niedziałający system odpylania przemysłowego stanowi poważne zagrożenie dla całego procesu produkcyjnego. Zła jakość powietrza może prowadzić m.in. do:
• szybkiego psucia się żywności,
• zanieczyszczenia produktów spożywczych,
• ich nieprawidłowego zapakowania,
• rozwoju pleśni, bakterii, grzybów.
Nie trzeba dodawać, że każde z powyższych zagrożeń z perspektywy przedsiębiorstwa produkującego artykuły spożywcze oznacza wizerunkową i handlową katastrofę, powodującą wymierną utratę zaufania konsumentów. Żywność produkowana w nieodpowiednich warunkach może również bezpośrednio zagrażać zdrowiu i życiu klientów, stanowić przyczynę zerwania kontraktów na odbiór asortymentu oraz znacząco utrudnić nawiązywanie nowych kontaktów biznesowych.
Nowoczesna technologia dla poprawy bezpieczeństwa Twojej działalności w przemyśle spożywczym
Biorąc pod uwagę zarówno formalne wymogi, jak i zagrożenia wynikające z nieefektywnego odpylania powietrza w zakładach produkujących żywność, właściciele tego rodzaju firm powinni priorytetowo traktować kwestię skutecznych rozwiązań w zakresie filtracji. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że na polskim rynku dostępne są gotowe, jak również indywidualnie projektowane, np. przez mającą ponad 25-letnie doświadczenie polską markę INSTAL-FILTER S.A., odpylacze wykorzystujące technologie mechaniczne oraz chemiczne. Skuteczna redukcja zapylenia gwarantowana jest m.in. przez wydajne filtry workowe, doskonale sprawdzające się przy separacji zanieczyszczeń pochodzenia organicznego.
Zanieczyszczenia te, tworzące mieszanki powietrzno-pyłowe są szczególnie niebezpieczne ze wglądu na swój wybuchowy charakter. W tym kontekście szczególnie istotne jest to, że systemy odpylania powietrza dla branży spożywczej spełniają również restrykcyjne wymogi dyrektywy ATEX dotyczącej ochrony przed zagrożeniami wybuchem.
Zaufaj doświadczeniu INSTAL-FILTER
Dla przemysłowej produkcji żywności niesprawny lub nieprawidłowo zaprojektowany system odpylania powietrza może przynieść niechlubną sławę i negatywne skutki. W celu zapewnienia maksymalnej ochrony procesów produkcyjnych oraz przetwórczych należy wdrożyć rozwiązania nie tylko zgodne z najnowszymi normami, ale także zaprojektowane przez sprawdzoną firmę. Dostarczane przez INSTAL-FILTER S.A. rozwiązania spełniają oba te wymogi, czego najlepszym dowodem jest ich rosnąca popularność w branży spożywczej.
Komentarze