Partner serwisu
29 lipca 2022

Chorwackie lato w mieście – kulinarna podróż smaków!

Kategoria: Trendy żywnościowe

Długie i ciepłe wieczory sprawiają, że wielu z nas chętniej spędza czas poza domem. Jest to znakomita okazja do spotkań towarzyskich, podczas których możemy zrelaksować się i odpocząć. Idealnym pomysłem będzie również wspólne gotowanie z przyjaciółmi lub rodziną. Żeby poczuć się jak na wakacjach w dalekich śródziemnomorskich rejonach wystarczy, że dodasz do dań oryginalne chorwackie pasty warzywne. Zainspiruj się przepisami od marki Podravka i zachwyć swoich bliskich smakami śródziemnomorskich potraw!

Chorwackie lato w mieście – kulinarna podróż smaków!

Lato w mieście w chorwackim stylu

Wysokie temperatury dla osób spędzających lato w mieście lub czekających na upragniony urlop to nie lada wyzwanie. Po całym dniu pracy marzymy o chwili wytchnienia, a wieczorna aura daje nam właśnie taką możliwość. Możemy wtedy bez problemu zrelaksować się na balkonie, w ogrodzie lub podczas spaceru. Aby jeszcze bardziej umilić ten czas, spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi, a jak wiadomo, nic tak nie poprawia nastroju, jak wspólne posiłki. Przygotowując je, możemy poczuć wakacyjny klimat, nawet kiedy spędzamy lato w mieście. Chorwacja to dla wielu Polaków ulubiony wakacyjny kierunek ze względu na malowniczy krajobraz, słoneczne plaże, błękit morza ale także pyszne potrawy. Razem z bliskimi poprzez kulinarną podróż możesz poczuć klimat chorwackich wakacji, nie wychodząc z domu!

Kulinarna podróż po Chorwacji

Jak wybrać się w kulinarną podróż po kuchni śródziemnomorskiej i stworzyć chorwacką aurę w swoim domu? Jednym z najbardziej popularnych dań w Chorwacji jest Ćevapi, a jeśli Ćevapi to tylko z oryginalnym chorwackim Ajvarem Podravka. Powstaje tylko w Chorwacji, ze specjalnie wyselekcjonowanych gatunków papryk i bakłażanów oraz starannie dobranej mieszanki przypraw. Nie zawiera konserwantów, aromatów i sztucznych dodatków. Przygotuj także inne dania z mięsem lub rybą w roli głównej, dodaj do nich Ajvar Podravka i przenieś się w kulinarną podróż po kuchni śródziemnomorskiej. Ajvar Podravka to wyśmienita kompozycja smakowa, która doda wakacyjnej nuty do klasycznych potraw. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do sosów, kanapek oraz przekąsek z grilla.

Poznaj inspirujący przepis od marki Podravka i zaskocz swoich bliskich smakami prosto z Chorwacji!

Ćevapi z Ajvarem

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

400 g mielonej wołowiny

1 jajko

1 biała cebula

1 czerwona cebula

2 łyżeczki Vegety Natur do mięsa mielonego

sól

1 czerwona cebula

Ajvar ostry Podravka

Ajvar łagodny Podravka

Przygotowanie:

Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, Vegetę Natur do mięsa mielonego i wymieszać. Następnie formować ćevapi czyli mięsne wałeczki o długości ok. 6 cm. Gotowe ćevapi nadziewać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na tacce do grilla i grillować na ruszcie lub bezpośrednio na patelni grillowej, ok 12-15 minut obracając co jakiś czas. Podawać z pokrojoną w plastry czerwoną cebulą i Ajvarem Podravka.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ