Eksport owoców i warzyw z Egiptu może gwałtownie wzrosnąć w 2023 roku
Egipt jest jednym z 25 największych eksporterów produkcji owocowo-warzywnej na świecie, a wywóz warzyw i owoców z tego kraju pozwala Egiptowi uzyskiwać dochody dewizowe niezbędne do zapewnienia importu zboża spożywczego i pasz. Dewaluacja lokalnej waluty niewątpliwie przyczyni się do zachowania lub nawet zwiększenia wysyłki owoców i warzyw, ale doprowadzi do wzrostu kosztów importowanej paszy, pszenicy i innych zbóż spożywczych, co może negatywnie wpłynąć na koszt podstawowych produktów żywnościowych, takich jak chleb.

Egipt otrzymuje około jednej trzeciej wszystkich dochodów z eksportu owoców i warzyw z wysyłki owoców cytrusowych – głównie pomarańczy. Segment ten przyniósł Egiptowi ponad 700 mln USD przychodów z wywozu w 2021 r. Około 200 mln USD dostarczają świeże winogrona, mrożone truskawki i świeże ziemniaki. Egipt otrzyma również znaczne kwoty dochodów z wywozu cebuli, mrożonych warzyw, świeżych truskawek i mandarynek. Generalnie asortyment owoców i warzyw eksportowanych z Egiptu stale się powiększa, a kraj ten posiada dość zróżnicowany portfel odbiorców na większości pozycji.
Największymi importerami owoców i warzyw z Egiptu są UE, Arabia Saudyjska, Rosja i ZEA. W ostatnim czasie aktywnie rozwijają się wysyłki eksportowe przetworów owocowo-warzywnych z Egiptu do USA. W związku z tym w 2023 roku dostawy mogą wzrosnąć przede wszystkim w tych obszarach, w których lokalne waluty pozostały stabilne, a także do krajów strefy euro i USA.
Komentarze