Międzynarodowy Dzień Sernika – z rodzynkami czy bez? Wariantów tego ciasta jest znacznie więcej
Wariacje na temat sernika
Sernik występuje w wielu odsłonach, a my możemy dowolnie go urozmaicać. Mamy możliwość np. upiec go w twardszej lub bardziej miękkiej wersji, schłodzić w lodówce, uwzględnić w nim spód lub go pominąć, polać czekoladą, czy udekorować bakaliami. Największą kontrowersję wzbudza dodawanie do niego rodzynek – niektórzy uważają to rozwiązanie za nieporozumienie, inni je uwielbiają. Dzięki różnorodności składników i ich przygotowania opcji jest naprawdę wiele, dlatego każdy z nas może przygotować to ciasto na swój ulubiony sposób, dostosować je do swoich preferencji smakowych i żywieniowych, a przy tym kontrolować dodawane składniki. Bez względu na to, na który jego wariant się zdecydujemy – szczęście jest gwarantowane.
Sernik Baskijski to hiszpański sernik z San Sebastian, wzbudzający zachwyt na całym świecie. Nie ma on nic wspólnego z idealnym wyglądem, ale z idealnym smakiem już bardzo wiele. Po wyjęciu z piekarnika zazwyczaj pęka i opada, ale właśnie na tym polega jego urok. Ma różne odcienie, jest nieidealny, a często wygląda nawet na lekko przypalony. Nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych, jest łatwy w wykonaniu i bezpieczny do przygotowania na okazję – praktycznie zawsze się udaje i ciężko go zepsuć.
Rada ekspertki - Należy piec go krótko, lecz w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu zyskuje brązową skórkę, niezwykłą teksturę kremowej, lekkiej chmurki i niepowtarzalny smak.
Sernik Wiedeński jest z kolei idealną propozycją dla fanów czekolady. Wyróżnia się gładką polewą, tworzącą taflę na wierzchu ciasta. Zazwyczaj pomija się w nim spód, za to dodaje bakalie, skórkę pomarańczową, czy wanilię. Po upieczeniu jest wysoki (praktycznie wcale nie opada), wytworny i zachęca do jedzenia błyszczącą glazurą.
Rada ekspertki - Jego niesamowitą puszystość i delikatność smaku gwarantuje ubicie białek, którego nie należy pomijać w procesie przygotowywania masy.
Sernik wegański to propozycja dla fanów wariacji na temat sernika. Może być wykonany na wiele różnych sposobów. Najczęściej przygotowuje się go na bazie tofu lub kaszy jaglanej. Można również wykorzystać do jego stworzenia takie składniki jak orzechy nerkowca, kaszę mannę czy nawet rośliny strączkowe.
Rada ekspertki - Wilgotność wegańskiego tofurnika tkwi w sposobie jego pieczenia. Dobrym posunięciem jest postawienie naczynia z gorącą wodą na dnie piekarnika. Dzięki ulatniającej się parze wodnej, ciasto będzie dużo smaczniejsze.
Sernik na zimno to idealna na opcja na gorące letnie dni. Przy wykorzystaniu swoich ulubionych owoców sezonowych, możemy stworzyć idealną kompozycję smaków. Ta orzeźwiająca wersja sernika robiona jest zazwyczaj na spodzie z biszkoptów, a na górze przykryta jest warstwą galaretki. Powstaje w mgnieniu oka, nie wymaga pieczenia, jest łatwa w przygotowaniu i lżejsza od klasycznej wersji – zamiast twarogu, jego podstawą są lekkie serki homogenizowane.
Rada ekspertki - Kluczem do sukcesu sernika na zimno jest dodanie odpowiedniej ilości żelatyny. Należy zwrócić uwagę, aby jej ilość wynosiła 10-15 gramów na 1 kg masy twarogowej - to pozwoli uzyskać idealną konsystencję deseru.
Słodka przyjemność bez wyrzutów sumienia
Pamiętajmy, że kluczem do sukcesu w diecie jest umiar i jej zbilansowanie, a jedna słodka przekąska nie zaprzepaści naszych starań w utrzymaniu zdrowej diety. Wszystko jest kwestią naszego wyboru, a przygotowując ciasto własnoręcznie, mamy pełną kontrolę nad dodawanymi do niego składnikami oraz ich ilością. Własnoręczne pieczenie jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż słodycze ze sklepowych półek.
Komentarze