Międzynarodowy Dzień Sernika – z rodzynkami czy bez? Wariantów tego ciasta jest znacznie więcej
Przepis na sernik na zimno z malinową warstwą autorstwa Marleny Skrodzkiej
Spód:
- 170 g herbatników kakaowych
- 100 g masła 82%
1. Ciasteczka kruszymy na bardzo drobne kawałeczki (prawie pyłek).
2. Masło rozpuszczamy na małej mocy palnika, a następnie dodajemy do ciasteczek, mieszamy.
3. Wykładamy na tortownicę o średnicy 21 cm wyłożoną folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki.
Warstwa jogurtowa:
- 500 g jogurtu naturalnego
- 15 g żelatyny + 60 ml wody
- 200 g śmietany 36%
- 70 g cukru pudru
1. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.
2. Jogurt miksujemy z cukrem tylko do połączenia.
3. Śmietankę ubijamy na sztywno.
4. Napęczniałą żelatynę upłynniamy, podgrzewając w mikrofali (w trzech krótkich seriach, bardzo ostrożnie, aby nie przegrzać żelatyny).
5. Ciepłą żelatynę łączymy z łyżeczką masy jogurtowej, aby zapobiec powstaniu grudek. Tak przygotowaną żelatynę łączymy z masą jogurtową, nie przerywając miksowania.
6. Do masy dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy do połączenia.
7. Warstwę jogurtową wylewamy na ciasteczkowy spód. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Warstwa malinowa:
- 300 g malin
- 1 op. galaretki malinowej
- 250 ml wody
1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia.
2. Maliny myjemy, a następnie gotujemy. Lekko studzimy.
3. Ciepły mus malinowy dodajemy do przestudzonej, ale niestężałej galaretki. Czekamy, aż masa się lekko zetnie i dopiero wtedy wylewamy na schłodzoną warstwę jogurtową.
4. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Kampania „Słodka równowaga”
Celem kampanii jest edukacja w zakresie roli cukru w diecie człowieka oraz pokazanie, że produkty zawierające cukier mogą stanowić element zdrowej i zbilansowanej diety, połączonej z aktywnym trybem życia. Więcej informacji na www.uczymyjakslodzic.pl
Komentarze