RELACJA
Polskie browary i grupy piwowarskie. Na co dzień twardzi rynkowi konkurenci walczący zaciekle o klienta. Raz do roku, w trakcie corocznego Jesiennego Spotkania Browarników, kadra zarządzająca i techniczna polskich browarów spotyka się i integruje.
Wymienia doświadczenia, dyskutuje, degustuje produkty przywiezione przez konkurencję oraz – a może przede wszystkim – integruje się.W jednym miejscu spotykają się producenci, naukowcy oraz dostawcy konkretnych rozwiązań technicznych. Do Szczyrku, stolicy polskich sportów zimowych zjechało w dniach 3-5 października 2007 grono znamienitych gości: prezesów, szefów produkcji oraz dyrektorów polskich browarów. W Szczyrku odbyła się piętnasta edycja Jesiennego Spotkania Browarników, najważniejszej w skali roku imprezy branży browarniczej, której Gospodarzem w tym roku była Kompania Piwowarska. Impreza organizowana jest od 15 lat przez wydawcę czasopisma branżowego „Agro Przemysł”. Idea spotkania zakłada organizację imprezy co roku w innym rejonie Polski przy jednoczesnym zaproszeniu do współpracy jednego z polskich browarów. W tegorocznym spotkaniu wzięło udział ponad 350 przedstawicieli kadry zarządzającej i technicznej polskich browarów, firm - dostawców maszyn i technologii oraz przedstawiciele organizacji konsumenckich. Dyskutowano o rynku, perspektywach polskiego browarnictwa oraz najnowszych osiągnięciach w zakresie produkcji i jakości piwa. Podkreślano także konieczność społecznej odpowiedzialności polskich browarów w zakresie m.in. zapobiegania sprzedaży piwa osobom nieletnim. Program Program tegorocznego spotkania został wzbogacony o prezentacje browarów i grup piwowarskich. Referenci - praktycy z polskich browarów zaprezentowali wykłady dotyczące najnowszych rozwiązań i technologii zastosowanych w praktyce. Podczas Jesiennego Spotkania Browarników najwięksi dostawcy urządzeń i technologii zaprezentowali ofertę skierowaną do przemysłu piwowarskiego. Spotkanie zostało podzielone na sesje tematyczne:
Otwarty Konkurs Piw W trakcie imprezy odbył się Otwarty Konkurs Piw. Konkurs organizowany jest pod patronatem naukowym Politechniki Łódzkiej i prowadzony przez prof. Wojciecha Ambroziaka z tamtejszego Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Degustatorami w konkursie byli profesjonaliści z polskich browarów oraz przeszkoleni członkowie Bractwa Piwnego. W tegorocznej edycji medale zdobyły następujące piwa:
W kategorii piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu w brzeczce 12.1 – 14.0oBlg:
W kategorii piwo jasne pełne, mocne o zawartości ekstraktu w brzeczce 14.1 – 16.0oBlg:
W kategorii piwo ciemne o zawartości ekstraktu w brzeczce do 12.6 – 14.9oBlg:
W kategorii piwa pszeniczne:
W kategorii piwa specjalne:
W kategorii piwa restauracyjne pszeniczne:
Za najlepszego degustatora uznano BEATĘ WILUSZ z BROWARU NAMYSŁÓW, która oceniła degustowane piwa z najmniejszym odchyleniem od średniej uzyskanej dla tych piw. Nagrody i wyróżnienia Paweł Sudoł, prezes Kompanii Piwowarskiej podczas uroczystej Gali Piwowarskiej otrzymał statuetkę „Człowiek Sukcesu” za wieloletni wkład w integrację branży i rozwój polskiego browarnictwa. Nagrodę wręczyła Danuta Gut, dyrektor biura ZPPP „Browary Polskie”. Podczas spotkania przyznawana jest także statuetka „Klucz sukcesu” za najlepszy, najbardziej innowacyjny produkt skierowany do branży browarniczej. W Jury konkursu zasiadają praktycy z polskich browarów. W tym roku statuetka powędrowała w ręce firmy KHS za wolumetryczną rozlewarkę do puszek o wydajności 100 tys puszek na godzinę, pracującą w Tyskim Browarze Książęcym. Integracja i zabawa Jesienne Spotkanie Browarników to nie tylko sympozjum naukowo-techniczne. To również dobra zabawa. Piwo lało się strumieniami. Można było popróbować także piw z egzotycznych regionów, zgromadzonych na wystawie "Piwa świata". Bardzo wyczerpująco opowiadał o nich Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego. Wieczory poświęcone były na zabawę. Pierwszego wieczoru bawił gości „Tercet czyli kwartet”, drugiego dnia, w biesiadnej atmosferze śląska kapela Mirka Jędrowskiego. Można było potańczyć, wygrać atrakcyjne nagrody rzeczowe i porozmawiać w luźnej atmosferze. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w obradach i już dziś zapraszamy za rok, tym razem do Krakowa, gdzie gościł nas będzie Browar Okocim w Brzesku Więcej zdjęć na FTP: |
Honorowy Gospodarz
Sponsor Generalny
Sponsorzy:
Sponsorzy panelowi:
Na wieczorne zabawy zaprosiły:
Współpraca: Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich
Patronat medialny
Organizator
|