Partner serwisu
22 września 2021

Inwestycje i modernizacje w zakładach spożywczych

Kategoria: XIII Konferencja Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym

Zagadnienia dotyczące modernizacji i niezawodności maszyn omówiono podczas jednego z paneli konferencji Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym.

Inwestycje i modernizacje w zakładach spożywczych

   Łukasz Krztoń z PepsiCo przedstawił innowacyjną linię do produkcji napojów w opakowaniach szklanych, która znajduje się w zakładzie w Michrowie. Dzięki tej inwestycji zakład jest w stanie zwiększyć prędkość rozlewu o jedną czwartą oraz uzyskać kolejne oszczędności mediów takich jak woda czy energia. Nowa linia zapewnia zaopatrzenie punktów gastronomicznych i hoteli, do których trafiają napoje w butelkach zwrotnych, podczas gdy szklane butelki bezzwrotne dostępne są w sklepach na terenie całego kraju. Wszystkie procesy produkcyjne są w znacznym stopniu zmechanizowane i zrobotyzowane oraz ukierunkowane na maksymalne wykorzystanie surowców nadających się do ponownego przetworzenia. Butelki zwrotne o pojemności 0,2 l napełniane na linii pochodzą z obiektów gastronomicznych i hotelarskich. Do butelek bezzwrotnych o pojemności 0,25 l, dostarczanych przez polską Hutę Sieraków, trafiają napoje dystrybuowane następnie przez ogólnopolskie sieci handlowe.

x

   Drugim prelegentem był Sławomir Tumulewicz (Klüber Lubrication Polska Sp. z o.o.), który wystąpił z refertem: Innowacyjne środki smarne dla przemysłu spożywczego - zwiększenie bezpieczeństwa żywności i niezawodności urządzeń.

Prelegent przedstawił, jak zmniejszyć zagrożenia w procesie produkcyjnym oraz jakie są wyzwania i wymagania wobec środków smarnych w przemyśle spożywczym. Omówił harmonijny rozwój, w tym redukcję m.in. śladu węglowego.

x

   Poprawa niezawodności maszyn i urządzeń dzięki zaworom higienicznym firmy Tapflo - to tytuł wystąpienia Pawła Równickiego, z firmy Tapflo Sp. z o.o.


- Zawory i moduły sterujące montowane są w wielu firmach przeróżnych branż na całym świecie. Ich liczba w sektorze browarniczym i mleczarskim sięga wielu tysięcy, ale są również powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, napojów, chemicznym i farmaceutycznym. - mówił  P. Równicki.

 

x

   Na koniec wystąpił Adam Gagajek, Mettler-Toledo Sp. z o.o., który przedstawił prezentację: Pomiary fizykochemiczne gwarancją stabilnej produkcji w przemyśle spożywczym. Prelegent mówił m.in. o monitorigu kondensatu - pomiarze mętności oraz ukazał wszyskie zalety pomiarów w czasie rzeczywistym.

- ISM jest zaawansowaną koncepcją z zakresu bezpieczeństwa, która nie pozostawia nic przypadkowi. Miernik automatycznie rozpoznaje podłączony do niego czujnik, korzystając z danych ostatniej kalibracji przechowywanych w układzie scalonym czujnika - wyjaśniał.

z

***

XIII Konferencja Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym odbywa się w dniach 22-23 września br. w Płocku. Organizatorem wydarzenia jest firma BMP, wydawca magazynu „Kierunek Spożywczy” oraz portalu www.kierunekspozywczy.pl. ”. Rolę Honorowego Gospodarza pełni Browar Kasztelan w Sierpcu, Carlsberg Polska.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ