WYCIECZKA TECHNICZNA do zakładu Inter-Agri Sp. z o.o. Biogazownia w Zaworach to obiekt oddany do użytku w 2022 r. o mocy 999 kW/h energii elektrycznej i podobnym potencjale w zakresie energii cieplnej. Tworzy zintegrowany element obiegu materii, w skład którego wchodzi: kompleks obiektów produkcji zwierzęcej o potencjale ok. 60 000 warchlaków rocznie; magazyn składowania i przechowywania i konfekcjonowania warzyw o pojemności ok. 4 000 ton oraz tereny produkcji roślinnej o wielkości ok. 400 ha. Zbiórka: 14:50 Miejsce zbiórki: Zawory 21, 63-130 Książ Wielkopolski Parking: we własnym zakresie, miejsca parkingowe znajdują się przy zakładzie, adres j.w. Maksymalna liczba uczestników: 60 osób (2 grupy po 30 osób każda). I grupa zwiedzanie 15:00 - 16:00 II grupa zwiedzanie 16:00 - 17:00 Każdy uczestnik wycieczki będzie zobowiązany do podpisania oświadczenia o braku przeciwskazań do obecności na terenie Biogazowni i braku kontaktu ze zwierzętami rodziny świniowate w ciągu 48 godzin przed wejściem na teren obiektu. Chęć uczestnictwa prosimy zgłaszać mailowo do 28.04.2025 na adres: aneta.jaroszewicz@e-bmp.pl Decyduje kolejność zgłoszeń. Osoby, które będą brały udział w wycieczce, otrzymają mailowe potwierdzenie od organizatora oraz wzór OŚWIADCZENIA. |
Kolacja / Poczęstunek serwowany – Hotel Remes Prosimy o punktualność, ponieważ hotel wyserwuje całość posiłków o jednej godzinie. |
Integracja w Klubie Hotelu Remes |
Rejestracja uczestników, zagospodarowanie stoisk HOTEL REMES SPORT & SPA | ul. Parkowa 48, 64-330 Opalenica |
OTWARCIE KONFERENCJI |
PANEL WPROWADZAJĄCY: O regulacjach i strategiach |
Gospodarka Obiegu Zamkniętego – innowacyjne podejście do zagospodarowania odpadów na przykładzie Inter Agri |
Transformacja energetyczna – wyzwania regulacyjne dla przemysłu spożywczego |
Wyzwania w obliczaniu Scope 3 śladu węglowego dla przedsiębiorstw spożywczych |
Przerwa |
PANEL I: O własnych źródłach energii |
Współpraca konwencjonalnych oraz odnawialnych źródeł energii na przykładzie zakładu przetwórstwa spożywczego |
Instalacja kogeneracyjna w zakładach mięsnych |
Kogeneracja jako narzędzie optymalizacji energetycznej w przemyśle spożywczym – rozwiązania Caterpillar |
Od danych do decyzji: nowa era zakupów energii |
Elastyczność źródłem przychodów ( DSR ) |
Obiad |
PANEL II: O zarządzaniu energią |
Wysłuchanie mojej prelekcji to pieniądze dla Twojej firmy. Czyli o mądrym zarządzaniu energią w zakładzie spożywczym |
System zarządzania energią oraz monitorowania i redukcji emisji CO₂w zakładach przemysłowych |
Co niepokojącego może dziać się w Twoim oleju? Recepta na usprawnienie działania parku maszynowego |
Audyt efektywności energetycznej przedsiębiorstw – przykładowe obszary z potencjałem oszczędności |
Zastosowanie technologii LNG w przemyśle spożywczym |
Pozyskanie białych certyfikatów – studium przypadku na przykładzie modernizacji suszarni warzyw |
Przerwa |
PANEL III: O ekonomicznych aspektach zrównoważonego rozwoju |
Droga Goodvalley do zrównoważonego przedsiębiorstwa |
Ślad węglowy produktu jako element strategii zrównoważonego rozwoju |
Ślad węglowy branży spożywczej. Możliwości dekarbonizacji w czasie. Praktyczne doświadczenia z branży |
KOLACJA grillowa w Altanie |
Śniadanie w miejscu zakwaterowania |
Panel IV: O optymalizacji – w celu zmniejszenia emisji i zużycia energii |
Jak podnieść wydajność produkcji o 20% i zmniejszyć zużycie energii poprzez efektywne wykorzystanie maszyn |
Właściwa eksploatacja urządzeń, instalacji i sieci energetycznych gwarantem ich wieloletniego efektywnego energetycznie użytkowania |
Przerwa |
Demontaż stoisk |
Obiad |