Partner serwisu
Pobierz program w formacie PDF
Wtorek, 06 maja 2025
15:00 - 16:00
WYCIECZKA TECHNICZNA do zakładu Inter-Agri Sp. z o.o.
Biogazownia w Zaworach to obiekt oddany do użytku w 2022 r. o mocy 999 kW/h energii elektrycznej i podobnym potencjale w zakresie energii cieplnej. Tworzy zintegrowany element obiegu materii, w skład którego wchodzi: kompleks obiektów produkcji zwierzęcej o potencjale ok. 60 000 warchlaków rocznie; magazyn składowania i przechowywania i konfekcjonowania warzyw o pojemności ok. 4 000 ton oraz tereny produkcji roślinnej o wielkości ok. 400 ha.


Zbiórka: 14:50
Miejsce zbiórki: Zawory 21, 63-130 Książ Wielkopolski
Parking: we własnym zakresie, miejsca parkingowe znajdują się przy zakładzie, adres j.w.

Maksymalna liczba uczestników: 60 osób (2 grupy po 30 osób każda).
I grupa zwiedzanie 15:00 - 16:00
II grupa zwiedzanie 16:00 - 17:00

Każdy uczestnik wycieczki będzie zobowiązany do podpisania oświadczenia o braku przeciwskazań do obecności na terenie Biogazowni i braku kontaktu ze zwierzętami rodziny świniowate w ciągu 48 godzin przed wejściem na teren obiektu.
Chęć uczestnictwa prosimy zgłaszać mailowo do 28.04.2025 na adres: aneta.jaroszewicz@e-bmp.pl
Decyduje kolejność zgłoszeń. Osoby, które będą brały udział w wycieczce, otrzymają mailowe potwierdzenie od organizatora oraz wzór OŚWIADCZENIA.
18:00 - 18:30
Kolacja / Poczęstunek serwowany – Hotel Remes
Prosimy o punktualność, ponieważ hotel wyserwuje całość posiłków o jednej godzinie.
20:00 - 23:00
Integracja w Klubie Hotelu Remes
Środa, 07 maja 2025
08:30 - 10:00
Rejestracja uczestników, zagospodarowanie stoisk


HOTEL REMES SPORT & SPA | ul. Parkowa 48, 64-330 Opalenica
10:00 - 10:10
OTWARCIE KONFERENCJI

10:10
PANEL WPROWADZAJĄCY: O regulacjach i strategiach

10:10 - 10:40
Gospodarka Obiegu Zamkniętego – innowacyjne podejście do zagospodarowania odpadów na przykładzie Inter Agri
Janusz Wojtczak, Inter Agri Sp. z o.o.

10:40 - 11:00
Transformacja energetyczna – wyzwania regulacyjne dla przemysłu spożywczego
Piotr Kolasa, Polowiec i Wspólnicy Sp. j.

11:00 - 11:20
Wyzwania w obliczaniu Scope 3 śladu węglowego dla przedsiębiorstw spożywczych
Kinga Flis, LipCo Foods

11:20 - 11:50
Przerwa
11:50
PANEL I: O własnych źródłach energii

11:50 - 12:10
Współpraca konwencjonalnych oraz odnawialnych źródeł energii na przykładzie zakładu przetwórstwa spożywczego
Marcin Gralewicz, Pfeifer & Langen Polska S.A.

12:10 - 12:25
Instalacja kogeneracyjna w zakładach mięsnych
Stanisław Jurczyński, INTROL-ENERGOMONTAŻ Sp. z o.o.

12:25 - 12:40
Kogeneracja jako narzędzie optymalizacji energetycznej w przemyśle spożywczym – rozwiązania Caterpillar
Michał Soja, Bergerat Monnoyeur Sp. z o.o., oddział Eneria

12:40 - 12:55
Od danych do decyzji: nowa era zakupów energii
Mateusz Brandt, Krajowy Instytut Doradztwa Energet. Sp. z o.o.

12:55 - 13:10
Elastyczność źródłem przychodów ( DSR )
Andrzej Hojczak, Enel X Polska Sp. z o.o.

13:30 - 14:30
Obiad
14:30
PANEL II: O zarządzaniu energią

14:30 - 14:50
Wysłuchanie mojej prelekcji to pieniądze dla Twojej firmy. Czyli o mądrym zarządzaniu energią w zakładzie spożywczym
Radosław Żyłka, Żyłka Consulting Sp. z o.o.

14:50 - 15:05
System zarządzania energią oraz monitorowania i redukcji emisji CO₂w zakładach przemysłowych
Roman Smorz, MDJ Electronic Sp z o.o.

15:05 - 15:20
Co niepokojącego może dziać się w Twoim oleju? Recepta na usprawnienie działania parku maszynowego
Karolina Bartosiak, ECOL Sp. z o.o.

15:20 - 15:35
Audyt efektywności energetycznej przedsiębiorstw – przykładowe obszary z potencjałem oszczędności
Paweł Sykut, TEDOM Energo

15:35 - 15:50
Zastosowanie technologii LNG w przemyśle spożywczym
Jakub Musiał, OMNE ENERGIA SPÓŁKA AKCYJNA

15:50 - 16:10
Pozyskanie białych certyfikatów – studium przypadku na przykładzie modernizacji suszarni warzyw
Krzysztof Iwaszkiewicz, BARTEX Bartol Sp. z o.o. Sp. k.

16:10 - 16:40
Przerwa
16:40
PANEL III: O ekonomicznych aspektach zrównoważonego rozwoju

16:40 - 17:00
Droga Goodvalley do zrównoważonego przedsiębiorstwa
Anita Bednarek, GOODVALLEY

17:00 - 17:15
Ślad węglowy produktu jako element strategii zrównoważonego rozwoju
Paulina Siupka, „Energopomiar” Sp. z o.o.

17:15 - 17:35
Ślad węglowy branży spożywczej. Możliwości dekarbonizacji w czasie. Praktyczne doświadczenia z branży
Krzysztof Starzyk, KS Doradztwo Biznesowe Krzysztof Starzyk

19:00 - 23:00
KOLACJA grillowa w Altanie
Czwartek, 08 maja 2025
07:00 - 09:00
Śniadanie w miejscu zakwaterowania
09:00
Panel IV: O optymalizacji – w celu zmniejszenia emisji i zużycia energii

09:00 - 09:20
Jak podnieść wydajność produkcji o 20% i zmniejszyć zużycie energii poprzez efektywne wykorzystanie maszyn
Andrzej Krótki, LEAN TO WIN

09:20 - 09:40
Właściwa eksploatacja urządzeń, instalacji i sieci energetycznych gwarantem ich wieloletniego efektywnego energetycznie użytkowania
Krzysztof Nowak, STOWARZYSZENIE OSZCZĘDNEGO UŻYTKOWANIA ENERGII

10:15 - 10:45
Przerwa
10:45 - 12:15
DEBATA: O minimalizowaniu śladu węglowego w branży spożywczej. Perspektywa producenta, sprzedawcy, konsumenta, naukowca

Moderator
Anita Bednarek
, Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju, GOODVALLEY
Uczestnicy
Tomasz Adamczewski, Radca Prawny, Wspólnik, Polowiec i Wspólnicy Sp. j.
Anna M. Klepacka, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Sławomir Szymerowski, Dyrektor Handlowy ds. Handlu Det. i Eksportu, GOODVALLEY
Kamil Woźnica, Manager Ds. Zrównoważonego Rozwoju & CSR, LipCo Foods


Tematyka:
- Redukcja śladu węglowego od pola do stołu
- Trendy w dekarbonizacji przemysłu spożywczego wobec nowych regulacji
- Strategie długoterminowej neutralności klimatycznej branży spożywczej
12:15 - 12:30
Demontaż stoisk
12:15 - 13:15
Obiad
Pobierz program w formacie PDF
*Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ