Partner serwisu
Pobierz program w formacie PDF
Poniedziałek, 08 września 2025
14:00 - 16:00
Wycieczka Browar Maryensztadt (szczegóły wkrótce)
17:30 - 19:30
SaunaBrew – spotkanie w saunie
19:30 - 20:30
Kolacja (poczęstunek grillowy)
Wtorek, 09 września 2025
08:30 - 09:30
Rejestracja uczestników, zagospodarowanie stoisk
HOTEL BINKOWSKI RESORT, ul. Szczepaniaka 42, 25-043 Kielce
09:30 - 09:45
Platinum BC
sala Platinum BC
OTWARCIE KONFERENCJI
09:45 - 10:05
Platinum BC
sala Platinum BC
WYWIAD PUBLICZNY: MNIEJ PIANY, WIĘCEJ TREŚCI – O PRZYSZŁOŚCI PIWOWARSTWA
10:05
Platinum BC
sala Platinum BC
Panel wprowadzający: GORĄCY CZAS W BROWARNICTWIE – CHŁODNA ANALIZA RYNKU

Tematyka:
- Fakty, liczby, kierunki – rynek piwa 2025
- Nowe smaki i technologie – innowacje, które zmieniają branżę
- Z perspektywy kufla – co przyniesie przyszłość?
- Gdzie warto kierować kapitał? Inwestycje w „piwie”
11:30 - 12:00
sala GOLD
Przerwa i otwarcie WYSTAWY PIWA
12:00
Platinum B
sala Platinum B
PANEL I: OD WARZENIA DO ROZLEWU – NOWOCZESNE ROZWIĄZANIA

Tematyka:
- inwestycje w browarach - jak rozwijać browar w dzisiejszych czasach?
- tanki i kadzie – co polecają fachowcy?
- nowe technologie dla browarnictwa
- linie rozlewnicze, etykieciarki – w co warto inwestować?
- systemy, linie i maszyny w rozlewie piwa
Platinum C
sala Platinum C
PANEL II: TAJNIKI WARZENIA

Tematyka:
- doświadczenia z produkcji piwa – dobre praktyki
- nowoczesne urządzenia do produkcji piwa
- wyzwania codzienne i niecodzienne w procesie warzenia
- proces dealkoholizacji – technologie i instalacje
12:00 - 12:20
Platinum B
Inwestycje w browarach – co to oznacza w dzisiejszych czasach?
Krzysztof Panek, Browar Fortuna Sp. z o.o.

Platinum C
prezentacja w trakcie ustalania
13:30 - 14:30
Obiad (restauracja Silver)
14:30
Platinum B
sala Platinum B
PANEL III: PIWO NA ZIELONO – W STRONĘ EKOBROWARU

Tematyka:
- procesy optymalizacji w browarze
- efektywność energetyczna i własne źródła energii
- obniżanie energochłonności
- zielona transformacja w praktyce
- ograniczanie śladu węglowego
- wykorzystanie ciepła odpadowego
Platinum C
sala Platinum C
PANEL IV: PO PROSTU JAKOŚĆ
Tematyka:
- mikrobiologia i zagrożenia fizykochemiczne
- higiena i czystość w browarze
- oznakowanie i etykietowanie piwa
- trwałość oraz stabilność piwa
16:00 - 16:30
Przerwa
16:30 - 18:00
Platinum BC
sala Platinum BC
FORUM PIWOWARSKIE: NIE WSZYSTKO ZŁOTE CO SIĘ WARZY. SMAK ZMIAN, CZYLI POMYSŁY NA ROZWÓJ BRANŻY

Moderator
Aleksander Poreda
, prof. UR, Technologia Browarnicza, Krakowska Szkoła Browarnicza
Uczestnicy
Andrzej Olkowski, Prezes Zarządu, Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich
Bartłomiej Morzycki, Dyrektor Generalny, ZPPP - Browary Polskie

Tematyka:
- aktualna sytuacja branży browarniczej
- zagrożenia rynkowe w najbliższej i dalszej przyszłości – jak im sprostać?
- wyzwania i szanse, jakie należy wykorzystać
- czego oczekuje konsument – trendy w piwowarstwie
20:00 - 24:00
Kolacja integracyjna
Środa, 10 września 2025
07:30 - 08:30
Śniadanie w miejscu zakwaterowania
08:30 - 09:20
Metody usuwania etanolu z piwa - przegląd dostępnych rozwiązań
Mateusz Jackowski, Politechnika Wrocławska

09:00
Platinum BC
sala Platinum BC
PANEL V: Surowce i dodatki do piwa

Tematyka:
- jakie dodatki stosować przy produkcji piwa?
- piwa typowe i nietypowe;
- smak i aromat – doświadczenia z browaru;
- surowce okiem naukowca i praktyka.
10:00 - 10:20
Platinum BC
sala Platinum BC
WYWIAD PUBLICZNY: PRACOWNICY I MAJĄTEK. ZARZĄDZANIE BROWAREM

10:20 - 10:50
Przerwa i wykwaterowanie
10:50 - 11:50
Platinum BC
sala Platinum BC
WYKŁAD SPECJALNY: Prawo a produkcja piwa – jasne i pełne rozważania o przepisach

Dawid Siedlecki, Browar Paragraf, KANCELARIA RADCY PRAWNEGO

Tematyka:
- zmiany w ustawie o wychowaniu w trzeźwości - nowe wyzwania dla browarów
- system kaucyjny oraz rozporządzenie PPWR - dwie rewolucje w opakowaniach
- regulacje dot. sprzedaży alkoholu przez Internet
- zagadnienia prawne dotyczące reklamy i promocji piwa - obowiązki informacyjne wobec konsumenta
11:50 - 12:50
Demontaż stoisk
12:15 - 14:00
Przejazd na wycieczkę (we własnym zakresie) do Browaru Warka
14:00 - 15:30
Wycieczka techniczna – zwiedzanie Browaru Warka (szczegóły wkrótce)
15:30 - 16:30
Obiad okolice zakładu
Pobierz program w formacie PDF
*Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ