Starzenie piwa w teorii i praktyce
18 września, w ramach XX Jesiennego Spotkania Browarników, odbyły się warsztaty sensoryczne prowadzone przez prof. Aleksandra Poredę oraz Katarzynę Fularę z Krakowskiej Szkoły Browarniczej.
W ramach warsztatu prowadzący przedstawili mechanizmy powstawania kluczowych atrybutów starzenia piwa, wpływ parametrów jakościowych surowców oraz etapów procesu produkcji na dynamikę ich powstawania. Uczestnicy mieli okazję nauczą się rozpoznawać charakterystyczne cechy sensoryczne związane ze starzeniem piwa, dzięki degustacji próbek z wykorzystaniem wzorców sensorycznych firmy "FlavorActiv".
***
XX Jesienne Spotkanie Browarników
Jubileuszowa edycja legendarnego wydarzenia odbywa się 18-20 września 2023 w Wiśle. Organizatorem wydarzenia jest firma BMP. Rolę Honorowych Gospodarzy pełnią Browar Zamkowy Racibórz oraz Arcyksiążecy Browar w Żywcu z Grupy Żywiec.
Komentarze