Partner serwisu
24 lipca 2024

Raport Enel X: Program DSR jednym z kluczy do bezpieczeństwa energetycznego w branży spożywczej

Kategoria: Aktualności

Enel X – globalny lider w dziedzinie dostaw energii, usług zarządzania energią oraz e-mobilności i elektryfikacji transportu – zaprezentował wyniki badań przeprowadzonych na grupie polskich firm z branży spożywczej.

Raport Enel X: Program DSR jednym z kluczy do bezpieczeństwa energetycznego w branży spożywczej

Jako lider krajowego rynku Demand Side Response, spółka Enel X Polska zarządza jednostkami agregującymi około 450 klientów. W programie DSR biorą udział przedsiębiorstwa, które mogą zmniejszyć pobór mocy o co najmniej 200 kW mocy w odpowiedzi na wezwanie operatora systemu elektroenergetycznego w razie wystąpienia krytycznych deficytów mocy. Redukcja taka jest możliwa poprzez przesunięcie poboru na inne godziny, czasowe ograniczenie poboru mocy, włączenie własnych źródeł wytwarzania lub uruchomienie magazynów energii.

Zgodnie opublikowanym przez Enel X badaniem, zdecydowana większość reprezentujących branżę spożywczą respondentów (81%) wskazuje na koszty i zużycie energii jako kluczowe obszary podejmowanych działań optymalizacyjnych. W tym kontekście istotną rolę może odgrywać udział w programie DSR, którego założenia zna już 83% przedsiębiorców z tego sektora. 8% badanych wskazuje, że firmy z branży spożywczej, którymi zarządzają lub w których są zatrudnieni, planują w najbliższym czasie przystąpienie do programu. Znajomość usług DSR jest w branży spożywczej znacząco wyższa niż w innych sektorach – nie słyszał o nich zaledwie mniej niż co piąty ankietowany (18%), co jest wynikiem o 10 pkt. proc. lepszym niż w przypadku badania pełnej próby przedsiębiorców z różnych sektorów.

– Sektor spożywczy w Polsce stoi przed podwójnym wyzwaniem. Rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości żywność wymaga stałego zwiększania produktywności. Jednocześnie branża dąży do ograniczania emisji i zapotrzebowania na energię, która jest jednym z głównych czynników kosztotwórczych – przekonuje Jacek Misiejuk, prezes Enel X Polska.

– Programy DSR są coraz popularniejszym sposobem na uelastycznienie rynku oraz optymalizację kosztów energii elektrycznej w sektorze produkcji żywności i przetwórstwa spożywczego. Doświadczenia światowe pokazują, że szeroko pojęta branża spożywcza może uzyskać dzięki temu istotne oszczędności praktycznie z zerowym ryzykiem.

Regularnie prowadzone przez Enel X badania rynku pokazują, że działania optymalizujące zarządzanie energią i jej kosztami są istotnym elementem strategii przedsiębiorstw, także w branży spożywczej. To potencjał, który warto wykorzystać do przyspieszania transformacji – nie tylko sektora spożywczego, ale też całej polskiej energetyki. Przykładem praktycznych i wymiernych działań w tym obszarze jest – coraz popularniejsze szczególnie w najbardziej energochłonnych segmentach branży spożywczej – zaangażowanie w programy DSR.

– Raport Enel X 2024 rzuca światło na kluczowe wyzwania, przed którymi stoi branża spożywcza w Polsce, zwłaszcza w kontekście zarządzania zużyciem energii. Po lekturze raportu widać, że efektywne zarządzanie zużyciem energii jest kluczowe dla zrównoważonego rozwoju branży mleczarskiej w Polsce. Wdrażanie nowoczesnych technologii i strategii oszczędnościowych nie tylko obniża koszty operacyjne, ale także przyczynia się do ochrony środowiska, co jest coraz bardziej istotne w oczach konsumentów i partnerów biznesowych. Branża mleczarska, będąc jednym z filarów polskiego sektora spożywczego, powinna aktywnie uczestniczyć w transformacji energetycznej, dążąc do bardziej zrównoważonych i efektywnych operacji – uważa Marcin Hydzik, Prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Warto zwrócić uwagę, że krótkotrwałe zmiany okresu poboru lub ograniczenie korzystania z energii sieciowej przez urządzania powszechnie wykorzystywane w branży spożywczej i przetwórstwa żywności nie powoduje zmian w procesie technologicznym, a może pozwolić na istotne obniżenie kosztów energii elektrycznej. W sytuacji kryzysowej mała redukcja zapotrzebowania jednej firmy może znaczyć bardzo dużo, gdy jednocześnie wiele firm zrobi to samo. Chodzi o uzyskanie efekty skali niskim kosztem i przy praktycznie zerowym ryzyku dla firm z branży spożywczej za odpowiednim wynagrodzeniem.

– Rosnące globalnie koszty energii stawiają sprawę optymalizacji jej zużycia i zarządzania bezpieczeństwem dostaw na pierwszym planie. Sektor drobiarski ma na tym polu spore doświadczenie. Każda hodowla zwierzęca wiąże się bowiem z odpadami rolniczymi do przetworzenia. Budowa rolniczej biogazowi związana jest z korzyściami o charakterze gospodarczym, środowiskowym i społecznym. Ponadto sektor drobiarski korzysta z możliwości montowania paneli fotowoltaicznych na kurnikach. Branża drobiarska jest otwarta na wszelkie rozwiązania, które prowadzą do zwiększenia bezpieczeństwa dostaw energii elektrycznej z optymalizacją jej zużycia – uważa Dariusz Goszczyński, Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

80% procent respondentów z branży spożywczej określa programy DSR jako potrzebne. Jednocześnie ankietowani reprezentujący ten sektor pozytywnie ocenili szereg korzyści płynących z rozwoju DSR. Najwięcej badanych uważa, że jest to program, który poprawia bezpieczeństwo energetyczne (40%) i efektywność kosztową przedsiębiorstw (35%). Dużą wartością są też nieodpłatny dostęp do danych pomiarowych w czasie rzeczywistym, szansa na wzmocnienie wizerunku firmy i poprawa bezpieczeństwa dostaw energii. Mimo wielu korzyści, jakie wiążą się z zaangażowaniem w DSR, nie jest to jeszcze rozwiązanie powszechne w sektorze spożywczym. Wyzwaniem pozostaje przede wszystkim edukacja i wzrost świadomości uczestników rynku.

– Za nami pierwsze rewolucje związane z cenami energii elektrycznej i gazu. Nieliczne jednostki były infrastrukturalnie i operacyjnie przygotowane na tak znaczące i nagłe wahania. Obecnie wszystkie duże organizacje, również nasza multifoodowa grupa LipCo Foods, są czynnie zaangażowane w transformację energetyczną. Jednym z jej istotnych elementów są programy DSR. Badania wskazują, że nie wszyscy uczestnicy rynku dysponują jeszcze odpowiednią wiedzą, narzędziami i rozwiązaniami systemowymi. To z kolei utrudnia im pełną analizę sytuacji we własnych przedsiębiorstwach oraz podjęcie skutecznych działań mających na celu redukcję zużycia mediów, związanych z nimi kosztów oraz emisji CO2 – dodaje Jerzy Lilia, Dyrektor ds. inwestycji strategicznych w CPF Poland – LipCo Foods.

Opublikowane przez Enel X Polska badanie zostało zrealizowane przez firmę SW Research metodą wywiadów telefonicznych na grupie pracowników dużych i średnich przedsiębiorstw z branży spożywczej, którzy mają wpływ na decyzje i funkcjonowanie firmy. Badanie ilościowe zostało uzupełnione pogłębionymi wywiadami jakościowymi z przedstawicielami firm zatrudniających powyżej 50 pracowników i korzystających z usług DSR oraz przedstawicielami firm zatrudniających powyżej 50 pracowników i niekorzystających obecnie z usługi DSR.

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ