Partner serwisu
27 sierpnia 2024

Co włożyć do dziecięcej śniadaniówki? Pożywne i smaczne przekąski z produktów zbożowych!

Kategoria: Aktualności

Drugie śniadanie dla ucznia to ważna część jego codziennej diety. Dlatego w  śniadaniówce powinny znaleźć się różnorodne potrawy, odpowiednio zbilansowane i pożywne. Ważnym składnikiem każdego posiłku są produkty zbożowe, będące głównym źródłem energii.

Co włożyć do dziecięcej śniadaniówki? Pożywne i smaczne przekąski z produktów zbożowych!

Tak przyrządzony posiłek, uwzględniający produkty zbożowe, zapewni dziecku więcej siły do zabawy i lepszą koncentrację do nauki. Co więcej, przygotowanie zdrowego drugiego śniadania dla naszych pociech wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Oto 5 pomysłów na smaczne i szybkie dania na wynos dla dzieci w ramach I edycji kampanii promocyjno-edukacyjnej „Produkty zbożowe – pyszne i  zdrowe”.

Babeczki jaglane ze szpinakiem

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie) 

Składniki (na 12 porcji): 

  • 200g kaszy jaglanej
  • 500ml wody
  • 1 średnia szalotka
  • 300g szpinaku
  • 4 jajka 
  • 200g twarogu
  • 100g startego sera np. mozzarelli lub goudy
  • ½ szklanki śmietany 
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej 
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Wypłukać kaszę, a następnie wsypać do rondelka. Zalać ją 500 ml wody i gotować do miękkości. Pokroić szalotkę w drobną kostkę i wraz z umytym szpinakiem udusić na maśle, na rozgrzanej patelni. Odstawić do przestygnięcia. Jajka roztrzepać w misce, dodać pokruszony twaróg, starty ser, śmietanę. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę oraz szpinak i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wszystko wymieszać. Wykładać do wcześniej przygotowanych foremek. Można piec bezpośrednio w silikonowych foremkach (pamiętając o ich natłuszczeniu) lub w papierowych papilotkach do babeczek. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 20 - 25 minut. 

Fritatta z kukurydzą 

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie) 

Składniki (4-6 porcji):

  • 1 średnia czerwona papryka
  • słoik kukurydzy konserwowej (220g po odsączeniu) 
  • ½ szklanki śmietany 18% 
  • 80g świeżego szpinaku baby 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 
  • 8 jajek
  • ½ szklanki startego sera 
  • szczypta soli 
  • ½ łyżeczki pieprzu 
  • opcjonalnie 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

Formę do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Odsączyć kukurydzę z zalewy. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Wbić jajka do miski i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać śmietanę, olej, starty ser. Wymieszać i dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać swoje ulubione zioła. Wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, około 15 - 18 minut.

Placki z kaszy gryczanej 

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie) 

Składniki (18-20 porcji):

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (około 50 g suchej kaszy) 
  • 200g ugotowanej marchewki 
  • 5 różyczek (około 100 g) brokuła
  • ½ cukinii 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki mąki orkiszowej 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ugotować marchewkę i brokuł w osolonej wodzie. Gotować warzywa do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. W tym samym czasie ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę zblendować lub rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojonego brokuła, startą cukinię, jajko, mąkę i olej. Połączyć wszystkie składniki i na koniec dodać ugotowaną kaszę i znów całość wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia z każdej strony.

Owsiane batoniki 

(przepis Marty Miśkiewicz, autorki bloga parentingowego Raczkujac.pl)

Składniki (8 porcji):

  • 1 szklanka gęstego musu jabłkowego (200 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
  • 1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów (20 g) 
  • 1 łyżka miodu (20 g) 
  • opcjonalnie szczypta cynamonu
  • garść malin lub jagód (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę jabłka (aby otrzymać 200 g musu potrzeba ok. 2 dużych jabłek) dusić aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Do ostudzonego musu dodać miód. Mus połączyć z pozostałymi składnikami (płatkami, masłem orzechowym, owocami) i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do małego naczynia żaroodpornego (najlepiej prostokątnego), wyłożonego papierem do pieczenia i wyrównać. Włożyć do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika (funkcja góra-dół) i piec przez ok. 25 minut.

Pełnoziarniste gofry z warzywnym twarożkiem 

(przepis Ady Błaszczyk, prowadzącej  profil na Instagramie Mamauczy_jeść)

Składniki (5 porcji):

  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200g mleka
  • 2 jajka 
  • przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • przyprawy do twarożku: sól, pieprz mielony
  • 250g twarogu półtłustego
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 7 rzodkiewek
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 20g oleju
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

W misce połączyć mąkę, jajka oraz mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę (można użyć łopatki lub miksera). Następnie dodać olej, przyprawy oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Masa powinna być dosyć gęsta. Rozgrzać gofrownicę. W międzyczasie, w mniejszej misce rozdrobnić twaróg widelcem. Do twarogu dodać jogurt, sól, pieprz i całość wymieszać. Ogórki i rzodkiewki dokładnie umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Do twarogu dodać pokrojone warzywa i posiekany koperek, jogurt i połączyć wszystkie składniki. Do rozgrzanej gofrownicy nalewać porcje ciasta i piec na najwyższej mocy. Na ciepłe gofry nakładać twarożek.

źródło: informacja prasowa Produkty zbożowe – pyszne i  zdrowe
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ