Polacy od kuchni, czyli jak gotujemy – na co dzień czy od święta?
Gotowanie budzi wśród Polaków różne emocje – 39 proc. deklaruje, że lubi gotować codziennie, 44 proc., że jedynie w dni wolne, a 17 proc. badanych w ogóle tego nie lubi. Praktyka pokazuje jeszcze inne podejście. To, jak Polacy podchodzą do gotowania pokazuje badanie zrealizowane na zlecenie Maczfit. Wyniki analizy znalazły się w raporcie „Polacy od kuchni, czyli jak gotujemy – na co dzień czy od święta?”

32 proc. Polaków gotuje każdego dnia, 42 proc. kilka razy w tygodniu, a 17 proc. jedynie w dni wolne. Prawie 3 proc. nigdy nie gotuje w domu. Deklaracje o stosunku do gotowania nie zawsze mają przełożenie na praktykę: wśród osób, które lubią gotować codziennie, 59 proc. robi to faktycznie każdego dnia; preferujący gotowanie w dni wolne najczęściej gotują kilka razy w tygodniu (50 proc.), a 14 proc. robi to codziennie. Spośród niemal połowy Polaków lubiących gotować tylko w dni wolne, jedynie nieliczni mogą pozwolić sobie na ten luksus.
Gotowanie traktowane jako obowiązek domowy
Do gotowania zmuszone są także osoby, które tego nie lubią – 15 proc. z nich gotuje codziennie, a 31 proc. kilka razy w tygodniu, co obrazuje presję obowiązków domowych.
Zmienia się podejście nie tylko do gotowania, ale do jedzenia jako takiego. Rośnie świadomość dotycząca zdrowia i własne wymagania co do tego, co będziemy jedli. Przygotowanie takich posiłków staje się więc bardziej wymagające i czasochłonne. To z kolei tworzy presję godzenia tych czynności z całą masą innych zajęć. Większa dbałość o to, co jemy może nakładać na nas większe poświęcenie czasu i energii na te czynności, ale to nie znaczy, że musimy je lubić. Co więcej możemy ich nie lubić właśnie dlatego, że zajmują tyle czasu. – komentuje dr Joanna Heidtman, psycholog i socjolog.
Niezależnie od upodobań, większość badanych poświęca na gotowanie od 1 do 2 godzin dziennie, co czyni z tej czynności istotny element codziennego życia. Odsetek osób spędzających na gotowaniu powyżej 2 godzin dziennie jest dwukrotnie wyższy wśród tych, którzy nie lubią gotować (12,5 proc.) niż wśród miłośników gotowania (5,9 proc.). Ta wyraźna dysproporcja może wskazywać na podwójną frustrację: nie dość, że gotowanie nie sprawia im przyjemności, to jeszcze zabiera relatywnie więcej czasu.
Sprzątanie, brak inspiracji kulinarnych oraz czas, czyli dlaczego nie lubimy gotować
Najbardziej zniechęcającym aspektem gotowania okazało się sprzątanie – tak wskazało aż 48 proc. badanych. Szczególnie wyraźnie odczuwają to osoby w wieku 26-35 lat (55 proc.), co może być związane z etapem życia, w którym obowiązki zawodowe i rodzinne kumulują się w sposób szczególnie wymagający logistycznie.
Drugim utrudnieniem jest brak pomysłów na posiłki. 43 proc. Polaków przyznaje, że często gotuje wciąż te same dania. Monotonia w kuchni może wynikać z braku czasu na planowanie posiłków, zmęczenia codziennością lub ograniczonego dostępu do różnorodnych składników czy inspiracji.
Mimo udogodnień, które obecnie są powszechnie dostępne, gotowanie to cały proces zaczynający się koncepcją i zakupami, a kończący doprowadzaniem kuchni do porządku. Każda z tych rzeczy zabiera czas. Dlatego też trudno dziwić się, że mimo, iż badania pokazują duży odsetek osób gotujących codziennie lub kilka razy w tygodniu, jednocześnie pokazują, że te same osoby chciałyby robić to jedynie wówczas, kiedy są gotowe poświęcić temu czas i uwagę. – dodaje dr Joanna Heidtman.
Jeść musimy – kto zatem gotuje?
76 proc. badanych jada posiłki przygotowane samodzielnie, a 47 proc. przygotowane przez innych domowników. Zamawianie lub kupowanie w różnych miejscach gotowych dań deklaruje 32 proc. dorosłych, natomiast na catering dietetyczny decyduje się prawie 4 proc. Blisko trzy czwarte dorosłych Polaków (74 proc.) samodzielnie przygotowuje swoje posiłki co najmniej kilka razy w tygodniu. Mniej niż jedna czwarta (24 proc.) gotuje 1-2 razy w tygodniu lub rzadziej. Tylko 2,6 proc. nie robi tego nigdy.
Ciekawe są różnice demograficzne: codziennie gotują częściej kobiety, osoby w wieku 36-45 lat oraz mieszkańcy małych miast. Natomiast mężczyźni, osoby z podstawowym wykształceniem i mieszkańcy wsi częściej przyznają, że w ogóle nie gotują. Z cateringu dietetycznego częściej korzystają mieszkańcy miast powyżej 500 tys. mieszkańców (8 proc.) oraz osoby o dochodach powyżej 7000 zł (6 proc.).
Badanie przeprowadzone zostało na zamówienie Maczfit przez SW Research na reprezentatywnej próbie 1529 Polek i Polaków. Treść raportu jest dostępna do pobrania na Raport-polacy-od-kuchni-czyli-jak-gotujemy-na-co-dzien-czy-od-swieta.
Komentarze