Partner serwisu
20 czerwca 2025

Pikantno-słodki dżem pomidorowy z limonką

Kategoria: Trendy żywnościowe

Słodycz żółtych pomidorów, wyrazistość chili i cytrusowa świeżość limonki – ten przepis to idealna propozycja na oryginalny dodatek do serów, mięs lub grillowanych warzyw. Dzięki zastosowaniu Cukru Żelującego Diamant 2:1 przygotowanie domowego przetworu zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt zachwyca intensywnym smakiem i idealną konsystencją.

Pikantno-słodki dżem pomidorowy z limonką

Cukier Żelujący Diamant 2:1 skraca czas gotowania, a jednocześnie pozwala wydobyć naturalny aromat owoców i warzyw. Dzięki niemu zachowasz świeżość i kolor składników, a gotowa konfitura będzie odpowiednio gęsta – bez konieczności dodawania sztucznych zagęstników.

Składniki:

1 kg żółtych pomidorów

500 g Cukru Żelującego Diamant 2:1

1 papryczka chilli

2 limonki

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na małe kawałki. Papryczkę chilli drobno posiekaj i dodaj do pomidorów. Dodaj otartą skórkę z jednej limonki oraz sok wyciśnięty z dwóch. Całość zasyp Cukrem Żelującym Diamant 2:1, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty, a następnie przełóż do słoików.

Wyjątkowe połączenie smaków i prostota wykonania sprawiają, że to idealna receptura na domowy rarytas – gotowy w kilka minut, a na długo zapadający w pamięć.

Więcej inspirujących przepisów i pomysłów na przetwory z użyciem cukru Diamant znajdziesz na: www.diamant.pl/przepisy

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ