Piwo Dyniowe czyli Pumpkin Ale
Amerykańska kultura wkracza śmiało na polskie podwórka. O ile Halloween, którego najważniejszym symbolem jest dynia, przyjęło się całkiem nieźle, o tyle z warzywnym piwem sprawa nie jest taka prosta…

W Polsce ten styl ma bardzo krótką historię - po raz pierwszy pojawił się na sklepowych półkach dopiero w 2012 roku wywołując niemałe zamieszanie i znaczący rozłam wśród miłośników piwa. Część birofilów sięgnęła chętnie po kolejną nowość, inni nie chcieli w ogóle słyszeć o połączeniu piwa i warzywa.
Jednak Stanach Zjednoczonych, pumpkin ale jest tak stare, jak sam kraj, ponieważ pierwotnie osadnicy nie mając surowców do produkcji tradycyjnego piwa korzystali z tego, co było wokół nich w nowym kraju, a dyni mieli pod dostatkiem. W ten sposób powstał dyniowy napój orzeźwiający o niskiej zawartości alkoholu, powstający w procesie fermentacji. Jednak takie piwo dyniowe szybko przeszło do historii, ponieważ wraz z poprawą warunków bytowych i kolonizacją pojawiły się uprawy i wkrótce Amerykanie woleli sięgać po bardziej tradycyjne piwo.
Więcej o dyniowym piwie znajdziesz na portalu birofilia.org.
Źródło: birofilia.org
Fot. 123rf.com