Pilsweizer wprowadził dwa lokalne piwa
Pilsweizer wprowadził dwa piwa lokalne: Podhalańskie Wartkie oraz Muszyńskie Zamkowe.

Pilsweizer zapoczątkował linię piw lokalnych w maju 2015 roku piwem Zakopiańczyk, a następnie do końca ubiegłego roku poszerzył ją wprowadzając marki: Piwniczańskie, Sądeckie oraz Zakopiańczyk Miód Malina. Już w 2016 roku do tej linii produktowej dołączyło w portfolio browaru piwo Gorlickie. Przy projektach piw lokalnych Browar Pilsweizer współpracuje zarówno z lokalnymi sklepami, jak i odbiorcami z kanału HoReCa, czyli hotelami, restauracjami czy pubami działającymi na danym obszarze.
Zgodnie z ideą "założycielską" piwa te - o nazwach związanych z konkretnymi miejscowościami - kierowane są zarówno do turystów, jak i do miejscowych "lokalnych patriotów".
Piwo Pilsweizer Podhalańskie Wartkie to jasne piwo typu Pils, dolnej fermentacji, o blg 12 i zawartości alkoholu 5,7 procent, przygotowywane ze słodu jęczmiennego oraz trzech rodzajów chmieli - Marynka, lubelski i Magnum. Jest dochmielone, ma zrównoważony smak goryczkowy. Będzie dystrybuowane na obszarze całego Podhala.
Piwo Muszyńskie Zamkowe to piwo mocne (15,1 blg i 7,6 proc. alkoholu), przygotowywane również w oparciu o trzy różne odmiany chmielu (Marynka, lubelski i Magnum). Piwo dostępne będzie w sprzedaży wyłącznie w Muszynie i okolicach.
Komentarze