Beaujolais Nouveau est arrivé
Beaujolais Nouveau to coroczna tradycja i wielkie winiarskie święto. Zgodnie z wieloletnim zwyczajem w trzeci czwartek listopada każdy ma obowiązek spróbować choć kieliszek młodego wina prosto z Burgundii - pierwszego z tegorocznych zbiorów.
Na całym świecie organizowane są huczne zabawy i degustacje Beaujolais Nouveau. Powstaje ze szczepu Gamay Noir, swoją świeżość i aromatyczność zawdzięcza specjalnej przyspieszonej metodzie winifikacji, polegającej na macerowaniu całych owoców bez ich wyciskania.
Tegoroczne Beaujolais Nouveau ma typowy ciemnoczerwony kolor z delikatnymi niebieskimi refleksami. W smaku i zapachu wino charakteryzuje się wyraźnymi akcentami jeżyn, borówek oraz lukrecji. Delikatna kwasowość dodaje mu przyjemnej świeżości. Jesteśmy zadowoleni z tego efektu. Młodym winem najlepiej delektować się solo, podać je jako aperitif, ale także w połączeniu z zimnymi przekąskami lub prostymi potrawami. Niech wszystkim sprawi tyle radości, co nam - ocenia Frédéric Drouhin.
Porównując je do win z poprzednich lat, Beaujolais Nouveau z 2017 roku wyróżnia się przyjemną, wyjątkowo orzeźwiającą kompozycją owoców. Rocznik 2015 pamiętamy jako mocno skoncentrowany, owocowy, a 2016 - łagodniejszy, klasyczny, doskonale zrównoważony - przypomina Wiesław Wysokiński, sommelier Centrum Wina.
Wino od jednej z najlepszych francuskich winnic - Joseph Drouhin jest już dostępne w sieci sklepów Centrum Wina w całej Polsce w cenie 34,99 zł lub 31,49 zł z kartą Kocham Wino.
O Beaujolais Nouveau
- to pierwsze wino, które co roku od 32 lat hucznie otwierane jest w trzeci czwartek listopada
- początkowo wydarzenie było nazywane "Świętem Winnej Łodygi"
- wino Beaujolais Nouveau powstaje w Burgundii ze szczepu Gamay
- istnieje również biała wersja tego wina z Chardonnay
- najbardziej charakterystyczne dla Beaujolais Nouveau nuty smakowo-zapachowe to: banany, maliny i wiśnie z wyraźnie zaznaczoną kwasowością
- pije się je wyłącznie młode. Dlatego smakiem wina można się cieszyć przez pół roku od zabutelkowania
- aby wydobyć z wina jego oryginalny, rześki charakter należy je schłodzić do 14°C
- Beaujolais Nouveau polecany jest w towarzystwie lekkich przystawek, takich jak: sery, kanapki, pasztety i wędliny. Śmiało można je pić również bez jedzenia.
Komentarze