20 marca 2019

Jaki był 2018 rok dla MLEKOVITY?

Kategoria: Aktualności

Podczas Walnego Zgromadzenia Przedstawicieli Członków Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA, które odbyło się 19 marca 2019 roku, Prezes Zarządu Dariusz Sapiński przedstawił sprawozdanie z działalności firmy wraz z wynikami roku 2018 – roku jubileuszu 90-lecia.

Jaki był 2018 rok dla MLEKOVITY?

- Rok 2018 rok mogę uznać za wyjątkowy, pełen wyzwań i intensywnego rozwoju MLEKOVITY. Znaczący, gdyż oddaliśmy w tym roku nową część zakładu: Fabrykę Proszków Mlecznych, tym samym zwiększając swoją zdolność produkcyjną i zatrudniając ponad 100 nowych pracowników. W efekcie poprawiliśmy wyniki firmy, z czego jestem bardzo zadowolony, ponieważ podsumowanie ubiegłego roku pokazuje, że 2018 rok był kolejnym, w którym MLEKOVITA może pochwalić się dobrą kondycją – mówi Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA Dariusz Sapiński. – Osiągnęliśmy sukces w postaci stałego rozwoju firmy i wzrostu wartości marki MLEKOVITA, która jest obecnie najcenniejszą marką produkcyjnego sektora polskiej gospodarki i najdroższą marką w kategorii „Produkty żywnościowe”. Wprowadziliśmy szereg nowych produktów i planujemy kolejne nowości – z tych ubiegłorocznych wiele od momentu pojawienia się na rynku zyskało uznanie konsumentów i zdobyło nagrody na krajowych i międzynarodowych targach i konkursach. Zrealizowaliśmy kolejne ważne inwestycje, rozbudowując i modernizując infrastrukturę wewnętrzną – w tym Fabrykę Proszków Mlecznych, inwestycję kluczową i największą w historii firmy z dotychczas zrealizowanych, w wyniku której MLEKOVITA staje się nie tylko największym producentem proszków mlecznych w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej.

MLEKOVITA jako jedyna grupa mleczarska w Polsce i jeden z niewielu przetwórców mleczarskich w Europie przygotowana jest na 8 mln litrów dobowego przerobu surowca (możliwości samej tylko nowej Fabryki Proszków Mlecznych pozwalają na przerób 2 mln litrów mleka dziennie). W związku z regularnym zwiększaniem zdolności produkcyjnych w sposób odpowiedzialny oraz przemyślany realizowane są kolejne inwestycje, starając się, aby utrzymywać wydatki na nie na zbliżonym poziomie, z możliwością zwiększania ich w zależności od sytuacji na rynku. W 2018 r. na inwestycje wydanych zostało blisko 90 mln złotych. Związane one były przede wszystkim z uruchomieniem Fabryki Proszków Mlecznych oraz zakupem nowych linii produkcyjnych, m.in. do produkcji sera topionego Cheddar w plastrach, idealnego do serowych burgerów.

Zainwestowano też w unikatowe rozwiązania technologiczne do produkcji mleka w butelce z wygodną rączką oraz proszków mlecznych: koncentratów białek serwatkowych WPC 80, permaeatu w proszku i mleka w proszku. Nie ma dziś rozwoju bez inwestycji, a MLEKOVITA – jako lider branży w Europie Środkowo-Wschodniej i kreator modelu nowoczesnego biznesu mleczarskiego – musi nieustannie ewaluować i stawiać sobie najwyższe cele, spośród których celem nadrzędnym jest osiągniecie statusu firmy globalnej.

Ogrom pracy wkładanej w rozwój firmy poprzez rozbudowę bazy produktowej znakomicie ilustruje liczba nowych produktów oferowanych konsumentom przez MLEKOVITĘ każdego roku. W ostatnich latach rekordowy w liczbę nowości był rok 2015, w którym pojawiło się aż 116 nowych produktów w 14 kategoriach. Niemal równie bogato zakończył się rok 2018, w którym na liście nowości znalazły się 83 produkty w 9 kategoriach (a także 3 produkty: mleko Wypasione, masło Polskie i śmietanka Polska 30% w okazjonalnej bożonarodzeniowej szacie graficznej):

sery:

  • Burger Cheddar ser topiony w plastrach (3 x 28 szt.) 1033 g,
  • Burger Cheddar ser topiony w plastrach (2 x 28 szt.) 688 g,
  • Burger Cheddar ser topiony w plastrach (28 szt.) 344 g,
  • paluszki serowe WYPASIONE klasyczne 21 g,
  • paluszki serowe WYPASIONE z serem wędzonym 21 g,
  • paluszki serowe WYPASIONE z czarnuszką 21 g,
  • ser Rolada z serem wędzonym plastry 150 g,
  • ser Polski z dziurami blok ok. 3,2 kg,
  • ser Polski z dziurami kawałek 250 g,
  • ser Polski z dziurami plastry 150 g,
  • ser Gouda miniblok ok. 600 g,
  • ser Edam miniblok ok. 600 g,
  • ser Gouda z kozieradką blok ok. 3,2 kg,
  • ser Gouda z czarnuszką blok ok. 3,2 kg,
  • ser Salami z Koźmina,
  • ekologiczny ser Gouda BIO blok ok. 3,2 kg,
  • ser z GÓR ekologiczny wędzony BIO 300 g,
  • ser Gouda BIO plastry 100 g;

serki:

  • Deliser twarogowy serek kanapkowy z rzodkiewką 125 g,
  • Deliser twarogowy serek kanapkowy klasyczny 125 g,
  • Deliser twarogowy serek kanapkowy tzatziki 125 g,
  • Deliser twarogowy serek kanapkowy pomidor – papryka – chili 125 g,
  • serek homogenizowany POLSKI bez laktozy waniliowy z dodatkiem pokruszonej laski wanilii 150 g,
  • serek homogenizowany POLSKI bez laktozy naturalny 150 g,
  • serek homogenizowany o smaku waniliowym 150 g (kubek),
  • serek homogenizowany o smaku waniliowym 15 kg (wiadro);

sery twarogowe:

  • Świecki twaróg półtłusty krajanka (pergamin) ok. 800 g,
  • Świecki twaróg półtłusty krajanka (folia) ok. 800 g,
  • twaróg kawałek 1 kg,
  • twaróg półtłusty Świecki 250 g,
  • twaróg półtłusty blok 15 kg,
  • twaróg chudy blok 15 kg,
  • Kaliski twaróg piekarniczy o smaku waniliowym 10,5 kg,
  • Kaliska Baza Twarogowa 10,5 kg,
  • ser twarogowy homogenizowany chudy 10,5 kg,
  • Ser Twarogowy Rodzinny 10 kg,
  • Ser Twarogowy Kaliski 10 kg,
  • Ser Twarogowy Sernikowy 10 kg,
  • twaróg półtłusty krajanka 1 kg;

mleko:

  • mleko pasteryzowane ekologiczne BIO 2% 1 l (butelka HDPE z rączką),
  • mleko spożywcze WYDOJONE bez laktozy 2% 1 l bez GMO 1 l (butelka HDPE z rączką),
  • mleko Polska Łąka 2% 1 l (butelka HDPE z rączką),
  • mleko Polska Łąka 3,2% 1 l (butelka HDPE z rączką),
  • mleko spożywcze WYDOJONE bez laktozy 2% 1 l bez GMO 1 l (butelka HDPE z rączką),
  • mleko UHT WYDOJONE bez laktozy 1,5% 500 ml,
  • mleko Wypasione czekoladowe 1 l,
  • mleko 2% w worku 1 l,
  • mleko 2% w worku 5 l;

sery pleśniowe:

  • ser pleśniowy la Polle Camembert na grill z żurawiną 230 g (2 x 100 g sera + 30 g sosu żurawinowego),
  • ser pleśniowy la Polle Bleu 150 g z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni;

śmietany i śmietanki:

  • śmietana Polska bez laktozy 18% 200 g,
  • śmietanka świecka 30% 5 l,
  • śmietanka świecka 18% 5 l,
  • śmietanka świecka 30% 200 g,
  • śmietanka świecka 18% 200 g;

jogurty:

  • jogurt POLSKI pitny bez laktozy 250 g truskawka,
  • jogurt POLSKI pitny bez laktozy 250 g owoce leśne,
  • jogurt POLSKI pitny bez laktozy 250 g pomarańcza z melisą,
  • jogurt POLSKI pitny bez laktozy 250 g jabłko,
  • jogurt POLSKI pitny bez laktozy 250 g wanilia,
  • jogurt POLSKI bez laktozy 310 g truskawka,
  • jogurt POLSKI bez laktozy 310 g czarna porzeczka,
  • jogurt POLSKI bez laktozy 310 g jabłko,
  • jogurt POLSKI bez laktozy 310 g gruszka;

masła i tłuszcze:

  • Mini Osełka POLSKA 100 g,
  • masło ekstra ekologiczne BIO 100 g,
  • masło ekstra ekologiczne BIO 200 g,
  • Masło ekstra 200 g (kaliskie),
  • Masło ekstra 200 g (świeckie),
  • Śmietankowy „świecki” tłuszcz mleczny do smarowania;

produkty w proszku:

  • WPC 80 koncentrat białek serwatkowych Super Body Active saszetka 30 g,
  • WPC 80 koncentrat białek serwatkowych Herkules saszetka 30 g,
  • WPC 80 koncentrat białek serwatkowych Super Body Active 700 g,
  • WPC 80 koncentrat białek serwatkowych Herkules 700 g,
  • MEGA HERKULES mleko w proszku odtłuszczone bez laktozy 500 g,
  • mleko w proszku pełne instant 500 g

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ