Wzrósł import owoców i warzyw do Hiszpanii
Hiszpański import owoców i warzyw w styczniu 2019 r. wzrósł o 11% pod względem wielkości i o 26% pod kątem wartości w porównaniu z tym samym miesiącem 2018 r. W sumie to 287,263 tys. ton za 257,3 mln euro.

W styczniu przywóz warzyw znacznie się zwiększył, bo o 12% pod względem ilości i 36% pod kątem wartości, łącznie było to 163,669 tys. ton i 99,3 mln euro. Ziemniaki były najczęściej kupowanymi plonami z 106,668 tys. ton o wartości 35,8 mln euro.
Tymczasem import owoców w Hiszpanii wzrósł o 11% w przypadku wielkości i o 20% w odniesieniu do wartości, tym samym osiągając 123,594 tys. ton i 158 mln euro, w tym banany - 32,678 tys. ton, jabłka – 14,229 tys. ton, ananasy – 12,467 tys. ton, kiwi – 8,842 tys. ton, a także winogrona stołowe – 6,245 tys. ton.
Komentarze