10 czerwca 2019

Zużycie soku w Hiszpanii zmalało o 20%

Kategoria: Aktualności

Hiszpania jest jednym z największych eksporterów w Unii Europejskiej, o wolumenie 785,999 tys. ton, czyli o 1,6% więcej niż w poprzednim roku i o wartości wyższej 6,4% do 771,89 mln EUR.

Zużycie soku w Hiszpanii zmalało o 20%

Jeśli chodzi o najbardziej pożądane smaki, sok pomarańczowy nadal prowadzi w rankingu eksportu, pomimo odnotowania 20% spadku w porównaniu z rokiem wcześniejszym. Mieszanki owocowe zajmują drugie miejsce, odnotowując roczny wzrost o 50%. Inne smaki to jabłko i pomidor. W każdym razie saldo wymiany handlowej jest nadal dodatnie, z nadwyżką w wysokości 500 mln EUR w 2018 r.

Jeśli chodzi o konsumpcję krajową, wszystkie statystyki potwierdzają obniżkę o 3,5% pod względem wielkości. Jedną z przyczyn tego spadku może być ignorancja dotycząca różnych kategorii soków, które są sprzedawane. Istnieje różnica między sokiem owocowym, czyli produktem uzyskiwanym z wyciskania jednego lub kilku kawałków świeżych lub schłodzonych owoców lub warzyw, co nie jest dozwolone przez prawo, aby zawierać dodatek cukru lub dodatków, sokiem owocowym z koncentratu, tj. na bazie skoncentrowanego sok, do którego dodaje się wodę ekstrahowaną podczas procesu koncentracji i nektarem owocowym, a więc wytwarzanym przez dodanie wody, cukru, miodu lub substancji słodzących w ilościach ograniczonych przepisami.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ