11 czerwca 2019

Raport Zrównoważonego Rozwoju Carlsberg Polska za 2018 r.

Kategoria: Alkohole

Redukcja śladu węglowego o ponad 5 proc., dotarcie do ponad 6 mln osób z przekazem społecznym, spadek liczby wypadków – to niektóre dane ujęte w Raporcie Zrównoważonego Rozwoju Carlsberg Polska za 2018 r. Najnowszy raport, opracowany zgodnie ze standardem GRI, dostępny jest na stronie internetowej firmy.

Raport Zrównoważonego Rozwoju Carlsberg Polska za 2018 r.

Carlsberg Polska prezentuje stan realizacji celów zrównoważonego rozwoju, ujętych w globalnej strategii Grupy Carlsberg pn. Together Towards Zero. Najnowszy raport przedstawia postępy firmy w obszarze redukcji śladu węglowego, gospodarowania wodą, zmniejszenia liczby wypadków pracowników, a także działań społecznych i edukacji w zakresie odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu.

- Raport, gromadząc informacje i dane w jednym miejscu, pozwala nam ocenić stopień zaawansowania prac i ich rezultaty w zakresie realizacji celów strategii Together Towards ZERO. Stanowi dla nas podsumowanie dokonań i pomaga w planowaniu działań na kolejne lata. Zgodnie z naszą misją „Warzymy dla lepszego dziś i jutra” podejmujemy kroki, aby sprostać wyzwaniom dzisiejszego świata, szczególnie w obszarze dbałości o środowisko i naszych interesariuszy – mówi Beata Ptaszyńska-Jedynak, dyrektor ds. komunikacji w Carlsberg Polska.

ZERO śladu węglowego

Redukcja zużycia energii oraz emisji CO2 jest jednym z największych wyzwań dla dzisiejszego przemysłu. Carlsberg Polska wprowadza szereg rozwiązań zwiększających wydajność energetyczną i tym samym realizujących cel globalnej strategii, jakim jest ograniczenie do ZERA śladu węglowego do 2030 r. W 2018 r. Carlsberg Polska osiągnęła redukcję śladu węglowego o 5,2 proc. w stosunku do 2015 r. Rezultat ten to efekt inwestycji, zmian procesów i innowacji wprowadzonych w browarach Okocim, Kasztelan oraz Bosman.

Energia elektryczna

W 2018 r. Carlsberg Polska zanotował spadek zużycia energii elektrycznej do 19,7 kWh/hl z 20,3 kWh/hl w 2017 r. Emisja CO2 spadła z 3.0 kg CO2/hl w 2017 do 2.9 kg CO2/hl. W browarze w Sierpcu przeprowadzona została kompleksowa wymiana oświetlenia i sterowania w magazynach. Zmiany te miały znaczący wpływ na redukcję zużycia energii elektrycznej o blisko 33 proc. w stosunku do poprzedniego systemu. Browar w Szczecinie uruchomił nową instalację wykorzystującą ciepło z amoniaku z instalacji chłodniczej browaru do zgazowania CO2 używanego w produkcji. Dzięki tej metodzie udało się przetworzyć ponad 2.000 ton dwutlenku węgla i zaoszczędzić 140.000 kWh energii elektrycznej, która używana była wcześniej do tego celu. Dzięki modernizacjom i inwestycjom ograniczono zużycie mediów także w Browarze Okocim. W roku 2018 zmniejszono zużycie energii cieplnej i elektrycznej o 1 % (w porównaniu do 2017 roku) a emisję CO2 o 4 %.

Logistyka

Duży wpływ na redukcję emisji CO2 miały także rozwiązania wprowadzone w łańcuchu dostaw, w tym w obszarze logistyki. Podjęte działania obejmują m.in. usprawnienie analityki logistycznej dotyczącej liczby tras. Dzięki nim zredukowano ponad 100 tys. przejechanych kilometrów w odbiorach własnych oraz prawie 0,5 mln kilometrów w dystrybucji i transporcie produktów oraz opakowań zwrotnych.

Opakowania

Opakowania mają wpływ na środowisko, dlatego Carlsberg Polska wdraża liczne rozwiązania optymalizujące zużycie materiałów do ich produkcji. Od lat zmniejszana jest grubość ścianek puszek i butelek na piwo. Mniejsza masa opakowania oznacza mniejszy poziom emisji CO2 podczas transportu. Bardzo duże znaczenie ma także butelka zwrotna. Aktualnie 42 proc. piwa w opakowaniach detalicznych jest sprzedawane właśnie w tej formie. Redukcja w obszarze opakowań dotyczy także folii używanej do wielopaków piwa. W 2018 roku Grupa Carlsberg wprowadziła rewolucyjne rozwiązanie pn. Snap Pack. Polega ono na łączeniu puszek piwa kroplą specjalnego biodegradowalnego kleju zamiast owijania wielopaku folią. Dzięki temu Grupa zamierza zredukować ilość odpadów z tworzyw sztucznych na świecie o ponad 1.200 ton rocznie – co odpowiada 60 milionom plastikowych torebek.

ZERO marnowania wody

Badania pokazują, że do roku 2025 dwie trzecie ludności na świecie stanie w obliczu niedoboru wody, a ekosystemy mogą być zagrożone. Grupa Carlsberg wyznaczyła sobie cel zmniejszenia o połowę zużycia wody w browarach i współpracę nad ochroną wspólnych zasobów wodnych na obszarach wysokiego ryzyka. W tym celu firma pracuje nad doskonaleniem standardów zarządzania mediami, w tym wodą, ściekami i energią; wprowadza programy poprawy wydajności zużycia wody i podnosi standardy oczyszczania ścieków. Dzięki modernizacji oczyszczalni ścieków przy Browarze Okocim odzysk wody i jej powtórne wykorzystanie w okocimskiej stacji uzdatniania wody generuje oszczędności na poziomie 1.000m3 miesięcznie. W 2018 r. średnie zużycie wody w tym browarze wynosiło 3,02 hl/hl gotowego piwa, co oznacza, że od 2010 r. zmalało ono o 13 proc. Na uwagę zasługuje także piwo PU:REST uwarzone w Szwecji w limitowanej edycji. To krystalicznie czysty pilzner warzony z oczyszczonej wody. Piwo to pokazuje, w jaki sposób technologia oczyszczania ścieków może pomóc w rozwiązaniu przyszłych niedoborów wody na świecie. Piwo wyprzedało się w ciągu kilku dni.

NASTĘPNA STRONA

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ