10 października 2019

Mąka na wiele sposobów

Kategoria: Aktualności

Zboża stanowią podstawę polskiej kuchni i towarzyszą nam praktycznie codziennie. To z nich powstaje mąka pozwalająca wyczarować dosłownie wszystko i to na każdą okazję. Począwszy od pysznych śniadaniowych bułeczek, po kluseczki na niedzielny obiad czy placki ziemniaczane na ciepłą kolację, aż po okazjonalne wypieki. Jednak mąka to również często niewidoczny, ale nadający charakteru składnik wielu półproduktów: sosów, panierek, zakwasów czy gulaszy. A najlepsze ze zboża to oczywiście Lubella.

Mąka na wiele sposobów

Na co dzień i od święta

Wszystko zawsze smakuje lepiej, gdy podamy gościom domowe potrawy. Mówi się, że w nie wkłada się najwięcej serca. Niezależnie od tego czy jesteśmy miłośnikami tradycji, czy lubimy eksperymentować, powinniśmy postawić przede wszystkim na dobrą bazę. Często to właśnie mąka odpowiada za to, czy rogaliki będą odpowiednio kruche, chleb będzie miał odpowiednią strukturę, a ciasto do pizzy dobrze się wyrobi i pozostanie gładkie. A  domowe wypieki? W przypadku praktycznie każdego rodzaju ciast składnikiem, od którego zależy prawie wszystko jest wysokiej jakości mąka. To właśnie ona zapewnia idealny efekt.

Każde danie potrzebuje swojej mąki

Mąka, mące nierówna. Sekret idealnego dania tkwi w doborze odpowiedniego jej rodzaju. To on odpowiada za właściwą konsystencję, smak, a nawet powodzenie potrawy. Grubo zmielone Pełne Ziarno jest doskonałym źródłem błonnika i nada się do chleba czy naleśników. Natomiast jeśli zależy nam na delikatniejszym smaku, warto wybrać mąki Puszyste. Tortowa, sprawi, że babka idealnie wyrośnie, a kruche ciasto będzie rzeczywiście kruche. Z kolei Uniwersalna dobrze będzie się komponować z każdą potrawą. Wybór mąk jest naprawdę duży, a każda ma swój unikalny charakter. Możemy jej nie dostrzegać w daniu, ale często przesądza o charakterze i formie potrawy. Sos  czy zupa zyskuje odpowiednio gęstą formę, a  mięsa, ryby czy warzywa idealną panierkę. Rodzaj mąki należy dobierać stosownie do bieżących potrzeb i kuchennych ambicji.

Najlepsze ze zboża

Tylko najlepsze ziarna trafiają do młyna Lubelli w Lublinie, który jest jednym z najnowocześniejszych w Europie. To właśnie tam ziarna poddawane są oczyszczaniu i mieleniu. Dzięki czemu mąka jest odpowiednio sypka i zachowuje swoje właściwości. Potrawy mają wspaniały smak i są bogate w składniki odżywcze. A Lubella zna się na zbożach jak nikt inny – ma prawie 140 lat doświadczenia i tradycji. 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ