Partner serwisu
28 października 2019

Kuchnia Pomorza – tradycja w nowoczesnej odsłonie

Kategoria: Aktualności

Za nami czwarte spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny organizowane przez sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście degustowali historyczne dania w nowoczesnej odsłonie, którym towarzyszyła opowieść o regionalnej kuchni Hanny Dzielińskiej, dziennikarki i popularyzatorki historii kultury i sztuki. W spotkaniu, będącym jednocześnie inauguracją trójmiejskiego szlaku kulinarnego uczestniczyło 100 przedstawicieli lokalnej gastronomii.

Kuchnia Pomorza – tradycja w nowoczesnej odsłonie

Historyczny Stół Kulinarny to cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Po Zakopanem, Warszawie i Krakowie przyszedł czas na Trójmiasto – 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście spróbowali osiem dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o kuchni Pomorza Hanny Dzielińskiej, dziennikarki i popularyzatorki historii kultury i sztuki.

– Ideą organizowanych przez nas spotkań jest próba zdefiniowania i opowiedzenia o historii kulinarnej danego regionu. Podczas wydarzeń zwracamy uwagę na fakt, że nasza kuchnia jest pełna ciekawych i zaskakujących smaków – mówi Magdalena Figurna, rzecznik prasowy MAKRO. Projekt realizujemy w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest podnoszenie standardów kuchni polskiej. Poszukujemy starych receptur, by inspirując szefów kuchni skłonić ich do proponowania gościom nowych dań, opartych o produkty i przepisy, królujące dawniej na naszych stołach – dodaje.

– Kuchnia pomorska potrafi zdziwić dziś tak, jak potrafiła zaskoczyć dawniej. Mieszkańcy w przedziwny sposób łączyli smaki – cynamon dodawali do zup, gałkę muszkatołową do deserów, a tort robili z kiszonej kapusty. Takie połączenia budziły zaskoczenie, a dziś są to smaki, które wyróżniają kuchnię pomorską. Tutaj poznamy smaki, które w głębi kraju się nie pojawiały – mówi Hanna Dzielińska, dziennikarka i popularyzatorka historii kultury i sztuki.

Interpretacją tradycyjnych pomorskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:

– Piotr Ciomek, szef kuchni restauracji Oberża 86 w Gdyni przygotował amuse-bouche w postaci kaszanki z połączeniem podpłomyka, czarnuszki i kiszonej rzepy;

– Łukasz Miecznikowski, szef kuchni restauracji w hotelu Mercure Stare Miasto w Gdańsku jako przystawkę podał matiasa w towarzystwie wiśni, kawioru z pstrąga, kwaśnej śmietany i buraka;

– Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie przygotował przystawkę w formie kurczaka faszerowanego groszkiem z puree z suszonych moreli;

– Wojciech Rabiega, szef kuchni restauracji w Tristan Hotel & Spa w Kątach Rybackich podał zupę rybną na bazie wędzonego jesiotra, dorsza i pstrąga;

– Tomasz Koprowski, szef kuchni restauracji w Hotelu Sofitel Grand Sopot zaserwował cielęcinę z puree z marchwi i groszku wraz z chipsem z papryki;

– Kamil Kołodziejski, szef kuchni restauracji Sztuczka w Gdyni, jako drugie danie główne podał kaczkę z grzybami leśnymi, smalcem kaczym i czerwoną kapustą;

– Magdalena Świątkowska, szefowa kuchni restauracji Tłusta Kaczka w Gdyni przygotowała deser w postaci tarty z owocami sezonowymi, kremem kajmakowym, miodem i orzechami;

– Adrian Gabryszak, szef kuchni restauracji M15 w Sopocie podał petit four w formie kuchu miodowego ze śliwkami, tortu z białej fasoli oraz tartaletki z kozim serem z Kaszub.

Podczas wydarzenia ogłoszono uruchomienie trójmiejskiego szlaku kulinarnego. – W 24 lokalnych restauracjach mieszkańcy i turyści mogą spróbować historycznego dania w nowoczesnej interpretacji szefa kuchni. Dodatkowo goście, zarówno we wkładce do menu oraz na stronie www.polskieskarby.pl, mogą przeczytać historie o kuchni Pomorza i Kaszub. W ten sposób chcemy zachęcić konsumentów, jak i szefów kuchni, do poszukiwania ciekawych skarbów kulinarnych kuchni polskiej, które również można znaleźć na Pomorzu – tłumaczy Magdalena Figurna.

Organizatorem Historycznego Stołu Kulinarnego jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Współorganizatorem wydarzenia był Hotel Sofitel Grand Sopot, a partnerami inicjatywy były firmy: Drosed, Unilever, Prymat, Kruszwica, Gastro Magic Service, magazyny „Food Service” i „Restauracja” oraz portale „Newsgastro.pl” i „Ouichef.pl”.

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ