08 listopada 2019

Małe roboty wyposażone w inteligentne narzędzia automatyzują procesy w branży spożywczej i opakowaniowej

Kategoria: Aktualności

Procesy w branży spożywczej i opakowaniowej wymagają dużej wszechstronności i delikatności ze względu na charakter przenoszonych towarów. Dzięki zaawansowanym narzędziom robotycznym mniejsze roboty, takie jak roboty współpracujące i lekkie roboty przemysłowe, są w stanie przenosić np. zioła czy owoce, nie powodując strat materiałowych. W ten sposób producenci mogą przyspieszyć między innymi pakowanie produktów, przesuwanie ich na linii produkcyjnej czy też rozładunek lub załadunek.

Małe roboty wyposażone w inteligentne narzędzia automatyzują procesy w branży spożywczej i opakowaniowej

Według najnowszych danych Międzynarodowej Federacji Robotyki[1] w ubiegłym roku w Polsce zainstalowano 2651 nowych robotów przemysłowych. Ponad połowa z nich pracuje przy czynnościach przeładunku i obsługi maszyn. Ta kategoria obejmuje m.in. paletyzację, pakowanie i przemieszczanie materiałów w ramach linii produkcyjnych. Rozwój inteligentnych narzędzi montowanych na końcu ramienia robota (ang. end-of-arm tooling, EOAT) sprawia, że roboty mogą pracować przy coraz szerszym zakresie materiałów, a także w nowych zastosowaniach. Ponadto zmienia się model współpracy człowieka z maszyną. Obecnie dostępne na rynku systemy robotyczne pozwalają na bliską i bezpieczną pracę człowieka z robotem, bez konieczności instalowania barier ochronnych. Istotna jest także prostota obsługi i programowania robotów oraz osprzętu – dzięki niej operatorzy bez przygotowania inżynieryjnego mogą wykorzystywać roboty jako typowe narzędzie wspierające codzienne procesy. Wszystko to sprawia, że roboty są coraz bardziej dostępne dla szerokiego zakresu zastosowań.

Robot przeniesie owoce i zapakuje paletę

Roboty współpracujące i lekkie roboty przemysłowe wyposażone w odpowiednie chwytaki i czujniki mogą być stosowane przy niezwykle precyzyjnych czynnościach. Mówimy tu zarówno o pracy z bardzo twardymi materiałami takimi jak metal czy tworzywa sztuczne, ale także materiałach wyjątkowo delikatnych – takich jak jaja czy świeże owoce. Czujniki (siły i momentu, ang. force and torque sensors) sprawiają, że robot jest w stanie wyczuć, jaki chwyt powinien zastosować w danym procesie. Ponadto czujniki pomagają lokalizować przedmiot i wykryć obecność obiektu z niespotykaną wcześniej dokładnością. Czujniki otwierają nowe możliwości dla producentów, którzy mogą wdrożyć automatyzację do zadań, które w przeszłości wymagały sprawności ludzkiej dłoni. Dodatkowo szybka instalacja i proste programowanie robotów, a także chwytaków i czujników pozwala zaoszczędzić czas podczas cykli produkcyjnych, zwiększyć wydajność i zapewnić szybsze zyski. Roboty mogą także odciążyć ludzi pracować w trudnych warunkach, takich jak chłodnie czy strefy zakurzone.

Wsparcie w dużych zamówieniach

Producenci żywności, a także firmy opakowaniowe szukają nowych możliwości zwiększenia produktywności, zwłaszcza w okresach zwiększonego popytu, takich jak Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Biorąc pod uwagę aktualne wyzwania rynku pracy takie jak trudności ze znalezieniem pracowników oraz rosnące koszty pracy, zatrudnienie dodatkowych osób nie zawsze jest możliwe. Ponadto, wykorzystanie robotów do powtarzalnych, ręcznych procesów może także odciążyć obecnych pracowników, którzy w tym czasie będą w stanie zaangażować się w procesy przynoszące firmie wyższą wartość. Nowoczesne, zautomatyzowane rozwiązania to także szansa na zwiększenie elastyczności produkcji. Producenci mogą przezbrajać i stosować roboty do najbardziej wymagających procesów w danym okresie. Jest to bardzo pomocne także przy małych seriach produktów lub zmiennym, sezonowym asortymencie. Przestawienie i przeprogramowanie robotów do nowych zadań nie wymaga specjalistycznej inżynierskiej wiedzy – pozwala to na pełną kontrolę nad stosowaną technologią oraz zmniejszenie kosztów szkoleń i intregracji.

Dzień otwarty OnRobot dla producentów z branży spożywczej i opakowaniowej

OnRobot jest producentem sprzętu i oprogramowania wykorzystywanego w narzędziach montowanych na końcu ramienia robota (end-of-arm-tooling) głównie w robotach współpracujących (cobotach) i lekkich robotach przemysłowych. 21.11 w Warszawie firma organizuje Dzień otwarty OnRobot dla producentów z branży spożywczej i opakowaniowej. Podczas spotkania uczestnicy zobaczą współpracujące aplikacje umożliwiające usprawnienie procesów w produkcji. Patronem wydarzenia są: Polska Federacja Producentów Żywności (PFPZ) oraz Polska Izba Opakowań (PIO). Agenda oraz rejestracja są dostępne na stronie: https://en.onrobot.info/onrobot-cee-open-days-in-poland-2019.

[1] IFR, International Federation of Robotics, World Robotics 2019 Industrial Robots report

źródło: informacja prasowa
Tagi: robot
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ