49% owoców i warzyw importowanych przez Hiszpanię jest z krajów trzecich
W okresie od stycznia do października 2019 r. hiszpański import świeżych owoców i warzyw z krajów spoza UE wyniósł 1,31 mln ton, co stanowi 49% całkowitej wielkości przywozu. Tymczasem zakupy z krajów UE wyniosły 1,34 mln ton.

Hiszpański import z krajów spoza UE w omawianym okresie został zmniejszony o 2% w porównaniu z analogicznymi miesiącami poprzedniego roku. Maroko jest największym dostawcą spoza UE tych produktów na rynku hiszpańskim z wielkością 363,399 tys. ton, a więc to o 7% więcej niż rok wcześniej. Na drugim miejscu znajduje się Kostaryka z 209,55 tys. ton, tj. spadek o 7% i Peru o 9% do 110,534 tys. ton.
Dowiedz się więcej o uprawie jeczmienia jarego
W UE przywóz z Hiszpanii w pierwszych dziesięciu miesiącach 2019 r. został obniżony o 2% w porównaniu z analogicznym okresem 2018 r. Francja jest największym dostawcą w Hiszpanii, z wolumenem niższym o 10% do 642,711 tys. ton, a za nią plasuje się Portugalia z 222,568 tys. ton.
Komentarze