Propozycja nowych oznaczeń dla rumów
Coraz więcej poparcia uzyskuje propozycja wprowadzenia nowych oznaczeń dla różnych kategorii rumów. Dawny podział na rumy: białe (white), złote (gold) i ciemne (dark), nie ma wielkiego sensu, gdy do młode rumy barwione są melasą, a starzone odfiltrowywane by pozbawić je koloru. Coraz mniej sprawdza się też podział tworzony według klucza kolonialnego, na rumy: hiszpańskie, brytyjskie i francuskie. Dziś na świecie powstają bardzo różne rumy, często innowacyjne, wymykające się dawnym klasyfikacjom. Jest też wiele blendów wielonarodowych, gdzie trudno mówić o jakimś terroir alkoholu.

Nową klasyfikacje rumy promują zarówno znani bottlerzy (Luca Gargano, Richard Seale), jak i dystrybutorzy (The Whisky Exchange, Speciality Drinks i Dawn Davies MW). Ich zdaniem nowy podział byłby bardziej przejrzysty dla kupujących. Nowa klasyfikacja skupiałaby się na metodach destylacji rumu, a nie na jego pochodzeniu czy procesie starzenia. Zdaniem ekspertów, destylacja ma decydujący wpływ na profil aromatyczny rumu.
Więcej informacji tutaj.
Komentarze