Partner serwisu
19 października 2020

ORYGINALNIE WŁOSKIE PRODUKTY – CO OZNACZAJĄ CERTYFIKATY NA ŻYWNOŚCI?

Kategoria: Aktualności

Kupując żywność, warto zwrócić uwagę na symbole umieszczone na opakowaniach – możemy dzięki nim dowiedzieć się, skąd dany produkt pochodzi oraz czy powstał według tradycyjnych receptur. W przypadku włoskich artykułów spożywczych sprawdźmy, czy posiadają one certyfikaty takie jak Chroniona Nazwa Pochodzenia czy Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wtedy mamy pewność, że kupiliśmy prawdziwie włoski, stworzony w oparciu o lokalne składniki produkt. Certyfikowane włoskie produkty znajdziemy m.in. podczas Tygodnia Włoskiego w sklepach Lidl Polska.

ORYGINALNIE WŁOSKIE PRODUKTY – CO OZNACZAJĄ CERTYFIKATY NA ŻYWNOŚCI?

W krajach Unii Europejskiej obecny jest system ochrony oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych. Dzięki oznaczeniom w prosty sposób podczas zakupów możemy odnaleźć produkty o tradycyjnych recepturach lub pochodzące z danego miejsca lub regionu. Wśród oznaczeń możemy spotkać m.in. Chronioną Nazwę Pochodzenia jak i Chronione Oznaczenie Geograficzne. Różnice między nimi polegają na sile powiązania danego produktu z miejscem jego pochodzenia – oznaczenie Chroniona Nazwa Pochodzenia znajdziemy na opakowaniach produktów bardzo silnie związanych z danym obszarem produkcji. Artykuły spożywcze z symbolem Chronionego Oznaczenia Geograficznego muszą być po prostu wytwarzane w regionie, którego nazwę dany artykuł spożywczy nosi.

Produkty z oznaczeniem Chroniona Nazwa Pochodzenia (czerwono-żółty symbol) we Włoszech znajdziemy z symbolem DOP, czyli Denominazione di origine protetta. Pod tą kategorią kryją się produkty, które pochodzą z określonego miejsca, regionu lub kraju. Co ważne, wszystkie etapy produkcji takiego artykułu spożywczego odbywają się na określonym obszarze geograficznym, a surowce tego produktu również muszą pochodzić z tego terenu. Z kolei jakość produktu lub cechy szczególne są w dużej mierze zasługą danego środowiska geograficznego, włączając w to czynniki naturalne oraz ludzkie. W ofercie Tygodnia Włoskiego w sklepach Lidl Polska znajdziemy różne rodzaje serów, które oznaczone są Chronioną Nazwą Pochodzenia – czyli zostały wyprodukowane według oryginalnych receptur we Włoszech. To na przykład twardy ser z mleka owczego Pecorino Romano DOP, tarty ser Parmigiano Reggiano, mozzarella z mleka bawolego czy ser Pecorino Toscano. Oprócz serów w ofercie dostępne są również oryginalne włoskie wędliny takie jak szynka parmeńska czy włoska szynka dojrzewająca Prosciutto di San Daniele.

W polskich sklepach znaleźć można jeszcze jedno oznaczenie – Chronione Oznaczenie Geograficzne (niebiesko-żółty symbol), które oznacza, że dany produkt pochodzi z określonego miejsca, regionu lub kraju. W tym przypadku tylko jeden etap produkcji odbywa się na określonym obszarze geograficznym. Jakość artykułów również w głównej mierze wynika z pochodzenia geograficznego. Podczas Tygodnia Włoskiego w ofercie Lidl Polska klienci będą mogli kupić certyfikowane wędliny – np. oryginalną mortadelę z Bolonii lub boczek z Tyrolu południowego (*dostępny w wybranych filiach). W ofercie znalazł się również certyfikowany ocet balsamico w spray’u oraz idealne do przygotowania włoskiej uczty makarony – penne rigate (Pasta di Gragnano IGP) oraz makaron spaghetti (Pasta di Gragnano IGP).

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ