Partner serwisu
12 listopada 2020

FORTUNATUS FLANDERS RED ALE Z BROWARU FORTUNA ZŁOTYM MEDALISTĄ EUROPEAN BEER STAR 2020

Kategoria: Aktualności

Fortunatus Flanders Red Ale z Browaru Fortuna w Miłosławiu otrzymał złoty medal w jednej z najbardziej prestiżowych kategorii - Wood nad Barrel Aged Sour Beer. Jest to już trzeci medal dla Browaru Fortuna otrzymany w najważniejszym w Europie konkursie piwnym - European Beer Star. W tym roku oceniano ponad 2000 piw z 42 krajów, a jury składające się z 72 piwnych sommelierów opiniowało 70 stylów piwa.

FORTUNATUS FLANDERS RED ALE Z BROWARU FORTUNA ZŁOTYM MEDALISTĄ EUROPEAN BEER STAR 2020

Piwa z Miłosławia od lat nagradzane
Wielkopolski Browar Fortuna, który warzy piwa Fortuna, Miłosław, Komes i Fortunatus, od lat zdobywa uznanie na konkursach piwnych zarówno polskich jak i zagranicznych. W tym roku  nie mogło być inaczej. Światowa nagroda – złoty medal dla piwa Fortunatus Flanders Red Ale potwierdza, że piwo warzone w Miłosławiu jest jednym  z najlepszych piw na świecie. Prestiżowy Konkurs European Beer Star cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem,  a świadczy o tym  fakt, że w tegorocznej edycji pomimo pandemii wzięło udział ponad 2000 piw warzonych w 42 krajach.
Złoty Medal European Beer Star to dla Browaru Fortuna absolutnie wielkie wyróżnienie i  powód do dumy – komentuje Krzysztof Panek, jeden z twórców receptur piw warzonych w browarze. Po raz kolejny doceniono naszą pracę i pasję. To przede wszystkim uznanie dla browarników z Miłosławia i potwierdzenie dla naszych Konsumentów, że wybierając Fortunatus Flanders Red Ale rzeczywiście sięgają po najlepsze piwo na świecie. Jesteśmy bardzo zadowoleni  z tej nagrody – dodaje Krzysztof Panek.

Mistrzowski  Fortunatus Flanders Red Ale  (7,77% alk. ekstrakt 15%) to kwaśne piwo w stylu rodem z Belgii,  z Flandrii. Uwarzone w styczniu 2018 roku – wyróżnia się najdłuższym,       30–miesięcznym procesem produkcji. Charakterem przypomina czerwone, wytrawne  wino, a jego profil smakowy to efekt bogatej kompozycji słodów i pracy wielu mikroorganizmów. Zakwaszane na etapie fermentacji mieszanej, następnie wtórnie fermentowane w beczkach przez dzikie drożdże z okolic Beersel w Belgii. Intensywnie winne i owocowo-kwaśne,               z subtelną kontrą słodyczy. Finisz wytrawny, z nutami drewna i końskiej derki.
Piwo leżakuje w Beczkowni Fortuny  - dedykowanemu budynkowi na terenie browaru poświęconemu wyłącznie na leżakowanie piwa w drewnie. Powstają tu wyjątkowe piwa barrel aged – starzone w drewnianych beczkach po szlachetnych trunkach, m.in. czerwonym winie z francuskich winnic, whisky czy słynnym koniaku Martell. Beczkownia nastawiona jest na leżakowanie piwa bez ściśle nałożonego harmonogramu, a o dacie rozlewu decydują regularne degustacje. Unikalność produktów miłosławskiego browaru podkreśla fakt, że każda butelka opuszczająca beczkownię jest ręcznie butelkowana, etykietowana oraz numerowana. Beczkownia, z powodu używanych tam kultur dzikich drożdży, mogących łatwo przenieść się na otwartą fermentację browaru, została ulokowana w oddzielnym budynku, będącym historycznie stajnią. Prace w beczkowni nadzoruje i w dużej mierze wykonuje osobiście piwowar Marcin Ostajewski, który zajmuje się projektem leżakowania piw w drewnie od rozpoczęcia swojej pracy w Browarze Fortuna w roku 2017.

Do tej pory beczki opuściły trzy piwa z serii Fortunatus oraz Komes Wymrażany Barley Wine, z serii piw wymrażanych. Te pierwsze, mimo przynależności do różnych gatunków, łączy użycie dzikich szczepów drożdży oraz bardzo długi czas dojrzewania wynikający z chęci osiągnięcia wymiernych efektów ich powolnej pracy. Nagrodzone na tegorocznej edycji European Beer Star piwo Fortunatus III: Flanders Red Ale BA, od uwarzenia czekało na rozlew ponad 30 miesięcy.

Komes Wymrażany Barley Wine to początek drugiej serii piw z beczkowni. Każde z nich powstaje poprzez zamrożenie i usunięcie części wody z piw z serii Komes oraz późniejsze leżakowanie w beczkach, tym razem jednak bez obecności dzikich drożdży. Pierwsze piwo z tej serii powstało w roku 2019 na bazie piwa Komes Barley Wine, nagrodzonego zresztą srebrem na European Beer Star 2018. Kolejne, już leżakujące w beczkach po szkockiej single malt Glen Moray, ujrzy światło dzienne na początku przyszłego roku. Jest to piwo stworzone z zatężania piwa Komes Porter i, podobnie jak jego poprzednik, będzie zawierać ok. 20% alkoholu.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ