Partner serwisu
18 grudnia 2020

Bowl śniadaniowy z jagodowym smoothie. Stek z czerwonej kapusty z karpiem i sokiem borówkowym. Gęsina z musztardą z gruszki. Skarby jesieni z polskimi superowocami.

Kategoria: Z życia branży

Warzyw moc i łyk owocowych przetworów to już połowa sukcesu. Plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych przygotowali przepisy, które pokazują jak cieszyć się nimi późną jesienią i jak wypełnić nimi połowę talerza.

Bowl śniadaniowy z jagodowym smoothie. Stek z czerwonej kapusty z karpiem i sokiem borówkowym. Gęsina z musztardą z gruszki. Skarby jesieni z polskimi superowocami.

W sklepach jest jeszcze sporo różnokolorowych warzyw okopowych, wiele gatunków dyni, kilka polskich sałat. To też znakomity czas na kupowanie kiszonek, które od wieków w tym czasie wspomagają naszą odporność.
Na śniadanie bomba antyoksydantów, na kolacje modny comfort food. Na obiad prawdziwa „polska złota jesień” i karp, którego niektórzy rezerwują sobie tylko na Wigilię.

Jedzenie różni się nico od odżywiania. W odżywianiu poszukujemy dobrego smaku i walorów prozdrowotnych. Stąd warzywa w połączeniu ze świeżą, smaczną rybą – karpiem. Białkiem zwierzęcym najwyższej jakości, lekkostrawnym i bombą witaminową w postaci wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Ω3 i Ω6, całkowicie przyswajalnych przez organizm. Bardzo smaczne danie, praktycznie całoroczne. Polecane również dla dzieci, ludzi na diecie i wszystkich, dla których ważne jest zdrowe.

- mówi Marian Tomala, hodowca i wieloletni członek władz Polskiego Towarzystwa Rybackiego.


ŚNIADANIE
Bowl śniadaniowy z cynamonową dynią hokkaido, jogurtem z dodatkiem błonnika z rokitnika, świeżą żurawiną, jabłkiem Gala, granolą i sorbetem malinowy. Wzmocnione przez borówkowo-malinowe smoothie na mleku.

Jesienna bomba antyoksydantów o poranku

Bowl śniadaniowy z cynamonową dynią hokkaido, jogurtem z dodatkiem błonnika z rokitnika, świeżą żurawiną, jabłkiem Gala, granolą i sorbetem malinowy. Wzmocnione przez borówkowo-malinowe smoothie na mleku.

Czas na polskie superowoce!
Ciekawym dodatkiem jest błonnik z rokitnika. Jak na błonnik przystało świetnie poprawia pracę przewodu pokarmowego. Jest jednak coś jeszcze, rokitnik to doskonałe źródło witaminy C, ma jej wielokrotnie więcej niż cytrusy, a także chromu uwrażliwiającego komórki na insulinę. Cenny składnik diety osób borykających się z insulinoopornością.
Borówkowo-malinowe smoothie jest doskonałym uzupełnieniem posiłku w sporą dawkę przeciwutleniaczy pochodzących z ciemnych owoców, które w mgnieniu oka niszczą wolne rodniki.

OBIAD
Stek z czerwonej kapusty podawany z pieczonym karpiem w dzwonku, smażoną czarną soczewicą, surówką ze wstążek warzyw okopowych oraz dżemem dyniowym. Wzmocniony sokiem borówkowym.
To danie właściwie robi się samo - soczewicę nastawioną dzień wcześniej do zmięknięcia podsmażamy tylko kilka minut, kiedy stek z kapusty i dzwonko karpia piecze się w piekarniku. Sałatka ze wstążek warzyw okopowych będzie efektowna, ale nie wymaga nic więcej, jak zmiana oczek na tarce, której zwykle używamy. Kolory dania pięknie się ze sobą komponują, pod zębami chrupią różnorodne struktury.

Polska złota jesień na talerzu

Stek z czerwonej kapusty podawany z pieczonym karpiem w dzwonku, smażoną czarną soczewicą, surówką ze wstążek warzyw okopowych oraz dżemem dyniowym. Do tego bardzo polskiego dania - jabłko.

Czas na polskie superowoce!
Polecamy karpia by przekonać do tej fantastycznej ryby. Karpie wcale nie są tłuste! 100 g filetu to jedynie 110 kcal, a przy tym źródło pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i kolagenu pozwalającego zachować piękny wygląd skóry. Warto po karpia sięgać częściej niż raz w roku.
Granatowy sok borówkowy uzupełni posiłek w antyoksydanty, witaminę A, C, E oraz potas. Antocyjany obecne w ciemnych warzywach i owocach usprawniają pracę mózgu, dbają o nasze oczy, poprawiają pamięć i koncentrację. Doceń to działanie!

KOLACJA
Kluseczki dyniowe z konfitowaną nogą z gęsi, jesienną sałatką z kiszoną rzodkiewką i jabłkiem oraz musztardą z gruszki. Wzmocniony sokiem malinowym lub jabłkiem.
Dyniowe kluseczki to modyfikacja tradycyjnego przepisu na kopytka. Wystarczy, że część ziemniaków podmienimy na dynię. Aby oszczędzić czas i upieczmy ją razem z dynią, którą szykujemy do śniadaniowego bowla. Ziemniaki, których użyjemy, to w myśl zasady lass waste, może być nadmiar, który pozostał z obiadu dzień wcześniej. Ugotowane kluski można przechowywać w lodówce oraz mrozić. Odsmażane na patelni zyskają nowych fanów i z pewnością skomponują się dobrze z wieloma warzywno-owocowymi jesiennymi kompozycjami.

Comfort food na jesienny, chłodny wieczór

Kluseczki dyniowe z konfitowaną nogą z gęsi, jesienną sałatką z kiszoną rzodkiewką i jabłkiem oraz musztardą z gruszki. Wzmocnione sokiem malinowym lub jabłkiem.

Czas na polskie superowoce!

Kiszone warzywa wspierają naszą odporność. Warto je jeść codziennie, ponieważ zawierają bogactwo probiotyków, witamin i minerałów. Jedzenie warzyw wcale nie musi być nudne! Kiszone rzodkiewki są idealnym przykładem, zaskakujący kwaśny smak i piękny różowy kolor, co szczególnie doceniają dzieci. Atrakcyjny i bardzo zdrowy element sałatki

- mówi Emilia Chmura z Gospodarstwa Rolnego Sznajder.


Obok wersji z jabłkiem polecamy syrop malinowy. To nie tylko idealny dodatek do herbaty, czy wody na chłodne, jesienne wieczory. To także antidotum na przeziębienie i grypę, ponieważ zawarte w malinach olejki eteryczne mają działanie rozgrzewające, a naturalny kwas salicylowy (składnik aspiryny, czy polopiryny) działa napotnie, zatem w naturalny sposób pomaga obniżyć nam gorączkę – mówi Andrzej Łaniak, plantator malin i przetwórca owoców jagodowych Z Chaty Łaniaków.
Smacznego!

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ