Partner serwisu
07 maja 2025

Trwa II Kongres Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym

Kategoria: II Kongres Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym

Własne źródła energii, zrównoważony rozwój i ESG, zarządzanie i optymalizacja energetyczna, gospodarka o obiegu zamkniętym – to główne tematy poruszane w czasie II Kongresu Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym, który odbywa się w dniach 6-8 maja w Opalenicy.

Trwa II Kongres Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym

– Przemysł spożywczy mierzy się dziś z wieloma wyzwaniami. To m.in. wysokie i niestabilne koszty energii, przy znacznym zapotrzebowaniu energetycznym procesów produkcyjnych. Wiąże się z tym konieczność ograniczania strat energii w całym łańcuchu technologicznym – podkreślał Mateusz Grzeszczuk, prezes BMP, w czasie otwarcia konferencji.

Energetyka i zrównoważony rozwój

Ponad 20 referatów, debata, rozmowy na wystawie stoisk… – kwestie energetyki będą wówczas niejednokrotnie podnoszone, tak jak i tematy dotyczące zrównoważonego rozwoju, budowania czy eksploatacji własnych źródeł energii oraz minimalizacji śladu węglowego. W agendzie nie brakuje wystąpień dotyczących prawa (np. referat Piotra Kolasy „Transformacja energetyczna – wyzwania regulacyjne dla przemysłu spożywczego”), jak i nowoczesnych rozwiązań (np. „Instalacja kogeneracyjna w zakładach mięsnych” – Stanisław Jurczyński, INTROL-ENERGOMONTAŻ Sp. z o.o.; „Kogeneracja jako narzędzie optymalizacji energetycznej w przemyśle spożywczym – rozwiązania Caterpillar” – Michał Soja, Bergerat Monnoyeur Sp. z o.o., oddział Eneria; „System zarządzania energią oraz monitorowania i redukcji emisji CO₂ w zakładach przemysłowych” – Roman Smorz, MDJ Electronic Sp z o.o.; „Co niepokojącego może dziać się w Twoim oleju? Recepta na usprawnienie działania parku maszynowego” – Karolina Bartosiak, ECOL Sp. z o.o.).

Referaty praktyków

Znaczną część programu stanowią wystąpienia przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych, pokazujących, jak w praktyce wdrażane są założenia „zielonej transformacji” w ich zakładach. Referat „Gospodarka Obiegu Zamkniętego – innowacyjne podejście do zagospodarowania odpadów na przykładzie Inter Agri” wygłosi Janusz Wojtczak. Z kolei Kinga Flis z LipCo Foods opowie o wyzwaniach w obliczaniu Scope 3 śladu węglowego dla przedsiębiorstw spożywczych. Na temat współpracy konwencjonalnych oraz odnawialnych źródeł energii na przykładzie zakładu przetwórstwa spożywczego będzie mówił Marcin Gralewicz z Pfeifer & Langen Polska S.A., a o pozyskaniu białych certyfikatów (studium przypadku na przykładzie modernizacji suszarni warzyw) – Krzysztof Iwaszkiewicz z BARTEX Bartol Sp. z o.o. Sp. k.

Minimalizacja śladu węglowego

„W XXI wieku zrównoważony rozwój to nie koszt – to inwestycja w przetrwanie” – słowa Paula Polmana, byłego CEO w Unilever, przypomniał w czasie otwarcie kongresu Mateusz Grzeszczuk. O tym zrównoważonym rozwoju, m.in. o minimalizowaniu śladu węglowego w branży spożywczej, będzie mowa choćby w trakcie debaty kończącej kongres. W dyskusji moderowanej przez Anitę Bednarek (GOODVALLEY) wezmą udział: Tomasz Adamczewski, (Polowiec i Wspólnicy Sp. j.), Anna M. Klepacka (Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN), Paweł Nowak (NOWAK IMPACT), Sławomir Szymerowski (GOODVALLEY), Kamil Woźnica (LipCo Foods).

Przyjazny producent żywności

Honorowym Gospodarzem kongresu, w którym bierze udział około 100 uczestników, jest Inter-Agri Sp. z o.o. – lider w branży rolniczej, który harmonijnie łączy nowoczesność z tradycją. – Chciałbym pogratulować organizatorom pomysłu przygotowania tej konferencji. Chciałbym też podziękować za wyróżnienie naszej firmy. Reprezentujemy polskie, rodzinne gospodarstwo rolne, które wdraża nowoczesne rozwiązania, m.in. związane z GOZ. To znak, że transformacja „zeszła pod strzechy” – mówił Janusz Wojtczak, prezes Inter-Agri. – Dziękuję wszystkim, którzy odwiedzili wczoraj naszą firmę, by z bliska zobaczyć, jak pracuje nasze gospodarstwo, jakie są możliwości rozwoju w zakresie obiegu zamkniętego – dodał. Dzięki wdrożeniu zaawansowanych technologii, takich jak systemy redukcji emisji gazów cieplarnianych, instalacje OZE oraz innowacyjne rozwiązania w zakresie mikroklimatu w budynkach inwentarskich, firma stała się jednym z najbardziej przyjaznych środowisku producentów żywności w Europie. 

Uczestnicy Kongresu mogli „na żywo” zobaczyć rozwiązania wdrożone przez Inter-Agri, podczas WYCIECZKI TECHNICZNEJ do zakładu.

***

II Kongres Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym odbywa się w dniach 6-8 maja 2025 r w Hotelu Remes w Opalenicy. Organizatorem wydarzenia jest BMP Sp. z o.o. – wydawca portalu kierunekspozywczy.pl. Sponsorem – firma AXPO, partnerem prawnym – Kancelaria Polowiec i Wspólnicy, Patronem branżowym – GOODVALLEY.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ