Partner serwisu
07 maja 2025

Wycieczka techniczna do zakładu Inter-Agri Sp. z o.o.

Kategoria: II Kongres Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym

Nowoczesną biogazownię w Zaworach mogli zobaczyć – w przeddzień oficjalnego otwarcia – uczestnicy II Kongresu Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym.

Wycieczka techniczna do zakładu Inter-Agri Sp. z o.o.

Biogazownia w Zaworach, należąca do spółki Inter-Agri Sp. z o.o. (pełniącej rolę Honorowego Gospodarza Kongresu), to obiekt oddany do użytku w 2022 r., o mocy 999 kW/h energii elektrycznej i podobnym potencjale w zakresie energii cieplnej. Tworzy zintegrowany element obiegu materii, w skład którego wchodzi: kompleks obiektów produkcji zwierzęcej o potencjale ok. 60 000 warchlaków rocznie; magazyn składowania i przechowywania i konfekcjonowania warzyw o pojemności ok. 4 000 ton oraz tereny produkcji roślinnej o wielkości ok. 400 ha.

Odpad jako surowiec

Obieg materii organicznej został tak zaprojektowany, że odpad z jednej gałęzi produkcji w znakomitej większości stanowi surowiec w zintegrowanej produkcji, np. gnojowica (odpad z produkcji zwierzęcej) jest doskonałym surowcem w produkcji mezofilnej biometanu (docelowo po procesie kogeneracji) energii elektrycznej. Ciepło (odpad z produkcji energii elektrycznej) wykorzystywane jest zarówno w produkcji warzyw, jak i zwierzęcej, ale również w okresie wysokich temperatur, wtedy bowiem ciepło konwertowane jest w urządzeniu ZUDEK (część zespolonego agregatu wody lodowej) na chłód technologiczny – trigeneracja. Nadmiar ciepła wykorzystywany jest w drugiej części zespolonego agregatu wody lodowej (ORC) do produkcji energii elektrycznej – quatrogeneracja.

O wdrażaniu przez Inter Agri gospodarki cyrkularnej, co „na żywo” mogli zobaczyć uczestnicy wycieczki, będzie można posłuchać również tuż po otwarciu Kongresu. Prezes firmy Janusz Wojtczak wygłosi referat: „Gospodarka Obiegu Zamkniętego – innowacyjne podejście do zagospodarowania odpadów na przykładzie Inter Agri”.

 

***

II Kongres Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym odbywa się w dniach 6-8 maja 2025 r w Hotelu Remes w Opalenicy. Organizatorem wydarzenia jest BMP Sp. z o.o. – wydawca portalu kierunekspozywczy.pl

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ