BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ZARZĄDZANIE RYZYKIEM W ODNIESIENIU DO SKAŻENIA TLENKIEM ETYLENU. NOWA ANALIZA OPARTA NA METODZIE QUECHERSI.
Od wielu miesięcy, z różnych rynków europejskich, pojawiają się informację o wycofaniu produktów spożywczych zawierających tlenek etylenu. Tylko w ciągu ostatnich 6 miesięcy, ponad 500 produktów spożywczych zostało wycofanych z rynku z powodu podwyższonego poziomu zanieczyszczenia EtO. Tlenek etylenu i jego metabolit 2-chloroetanol są toksyczne. Ponadto tlenek etylenu został sklasyfikowany jako rakotwórczy i genotoksyczny (1).
Czym jest tlenek etylenu?
W temperaturze pokojowej tlenek etylenu jest wysoce lotnym, bezbarwnym gazem o słodkim zapachu. Tlenek etylenu jest również znany pod innymi nazwami, takimi jak oksiran, epoksyetan, oksacyklopropan, tlenek dietylenu, EO oraz EtO. Wzór chemiczny tlenku etylenu to C2H4O .
Stosowanie EtO jest zabronione w UE, a najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynosi 0,02 - 0,1 mg/kg, jak określono w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 (2).
Zastosowanie
Tlenek etylenu jest stosowany do dziś do redukcji drobnoustrojów w produktach spożywczych, które są wrażliwe na ciepło (np. sezam, zioła i przyprawy) oraz dodatków, takich jak stabilizatory i wypełniacze.
Tlenek etylenu może zabijać komórki wegetatywne i zarodniki, takie jak Salmonella oraz Escherischia coli i jest łagodniejszy dla produktów spożywczych niż inne metody redukcji zarazków, takie jak sterylizacja parowa. W ten sposób może zapobiec wielu potencjalnie niepożądanym efektom, takim jak zmiany cech sensorycznych produktu, utrata witamin, odbarwienie lub zwiększenie wilgotności.
Pespektywy
Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005, najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynosi 0,02 - 0,1 mg/kg.
Nasiona sezamu indyjskiego oraz inne produkty mogą trafić do UE przez Afrykę lub inne państwa trzecie. Ten aspekt może zatem zmienić "kraj pochodzenia".
Jeżeli w produkcie występuje wysoki poziom (całkowitego) EtO w produkcie, można założyć, że był on aktywnie stosowany w celu redukcji zarazków. Jeśli poziom EtO jest "niski" (całkowitego) EtO, pierwotną przyczyną może być również zakażenie krzyżowe, np. podczas przechowywania lub jeśli pojemniki były fumigowane.
- Czy warto narażać firmę na straty finansowe wynikające z wycofania produktu z rynku?
- Czy warto ryzykować zaufanie konsumentów do swoich produktów?
- Czy warto ryzykować potencjalny kryzys wizerunkowy firmy?
Skutki mogą być nieodwracalne dla funkcjonowania firmy.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku, JARS S.A. Member of GBA Group opracował dla Państwa bezpłatny e-Przewodnik "BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ZARZĄDZANIE RYZYKIEM W ODNIESIENIU DO SKAŻENIA TLENKIEM ETYLENU. TLENEK ETYLENU I 2-CHLOROETANOL - WYKRYWANIE POZOSTAŁOŚCI."
Link do publikacji: https://jars.pl/bezplatny-e-przewodnik-bezpieczenstwo-zywnosci-i-zarzadzanie-ryzykiem-w-odniesieniu-do-skazenia-tlenkiem-etylenu/.
Źródło:
(1) echa.europa.eu/de/information-on-chemicals
(2) eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/PDF/?uri=CELEX:32005R0396&qid=1622627048554&from=DE
Komentarze