Produkcja malin w Polsce
Maliny to trzeci pod kątem skali produkcji, po truskawkach i porzeczkach, gatunek owoców jagodowych uprawianych w Polsce posiadający z 23% udziałem w zbiorach owoców jagodowych w 2020 r.

Zdaniem KOWR, obszar uprawy malin w latach 2012–2020 podlegał nieznacznym zmianom i kształtował się w przedziale 27–30 tys. ha. Według danych GUS zbiory tych owoców w Polsce, w zależności od warunków pogodowych, wahały się od 76–78 tys. ton w nieurodzajnych okresach do 129 tys. ton w roku 2016. Z kolei w 2020 r. zebrano 116 tys. ton tych owoców.
Maliny należą do roślin dość trudnych w uprawie. Dlatego też aby uzyskać wysokie, dobrej jakości plony niezbędne są duże nakłady inwestycyjne na budowę tuneli foliowych i nawodnienia oraz na nasadzenia odmian charakteryzujących się walorami smakowymi, wysoką plennością i odpornością na choroby. W latach 2012–2020 średnie plony tych owoców w Polsce kształtowały się na poziomie 2,6–4,5 t/ha.
Komentarze