W Holandii rabarbar uprawia się prawie przez cały rok
Holenderscy rolnicy uprawiają rabarbar latem na otwartej przestrzeni, a zimą w zamkniętych szklarniach.

W związku z tym, na otwartym terenie zbiory są zbierane od kwietnia do września, przy czym w takich warunkach rabarbar tworzy krzew o potężnych łodygach i ogromnych liściach.
Natomiast w zamkniętych szklarniach łodygi rabarbaru są zbierane na sprzedaż od listopada do końca marca, gdyż w tym okresie jest bardzo poszukiwany, służy do przygotowywania różnorodnych potraw w restauracjach i gastronomii.
Dlatego też cena rabarbaru z zamkniętych szklarni jest znacznie wyższa niż rabarbaru z gruntu, ponieważ taka produkcja jest znacznie mniejsza. Generalnie w ciągu 12 tygodni całkowitego okresu zbiorów z powierzchni 1 ha otrzymuje się od 8 do 10 ton rabarbaru w zależności od odmiany.
Komentarze