Partner serwisu
21 lutego 2022

Zespół badaczy z SGGW opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności

Kategoria: Aktualności

Zespół naukowców z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pod kierunkiem prof. dr hab. Agnieszki Wierzbickiej opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności. Badacze uzyskali ochronę  patentową opracowanej przez siebie technologii. Wynalazek uzyskał najwyższą klasę nowości AAA.

Zespół badaczy z SGGW opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności

Wśród naukowców którzy opracowali tę nowatorską technologię są także dr hab. Andrzej Półtorak, prof. SGGW, dr Anna Onopiuk, mgr inż. Grzegorz Pogorzelski oraz mgr inż. Arkadiusz Szpicer. Zespół badaczy pod kierunkiem profesor Agnieszki Wierzbickiej, za znaczące osiągnięcia w zakresie działalności wdrożeniowej został uhonorowany Nagrodą Ministra Edukacji i Nauki. Uroczystość ogłoszenia laureatów odbyła się 19 lutego br. podczas  Gali Nauki Polskiej 2022.

Wynalazek Zespołu profesor Agnieszki Wierzbickiej jest wykorzystywany w przemyśle przetwórczym do przygotowania nowych wyrobów drobiowych o kontrolowanej alergenności opartych na zaawansowanych metodach analizy jakości mięsa drobiowego. Tę metodę  wykorzystano do zaprojektowania i wdrożenia ultranowoczesnej linii produkcyjnej, nie istniejącej do tej pory w zakładach mięsnych. Wyprodukowane  wyroby drobiowe na tak nowoczesnej linii technologicznej zapewnią wystarczającą podaż produktów dla dzieci i dorosłych cierpiących na alergie pokarmowe.

Więcej na temat opracowania i wykorzystania w praktyce przełomowej technologii produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności w materiale wideo na kanale YouTube Nauka / Science SGGW

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ