Eksport produktów ekologicznych z Mołdawii do UE
Certyfikaty wydawane dla produktów rolno-spożywczych będą uznawane na rynku europejskim, a eksport produktów ekologicznych do UE zostanie uproszczony.

Gabinet Ministrów Republiki Mołdawii zatwierdził projekt ustawy o ekologicznej produkcji rolno-spożywczej i oznakowaniu produktów ekologicznych. Nowe przepisy przyczynią się do sprawnego funkcjonowania rynku wewnętrznego, zapewnienia uczciwej konkurencji oraz zwiększenia zaufania obywateli do produktów oznaczonych jako ekologiczne.
Ponadto dokument przewiduje międzynarodowe uznanie jednostek certyfikujących Republiki Mołdawii. Tak, lokalni producenci będą mogli eksportować swoje produkty do UE z etykietą „ekologiczną”. Jednocześnie międzynarodowe jednostki certyfikujące akredytowane w UE nie będą już musiały być akredytowane w kraju. Pozwoli to producentom uzyskać dostęp do dotacji, nawet jeśli certyfikują swoje produkty w strukturach międzynarodowych. Do tej pory z dopłat korzystali tylko producenci, którzy przedkładali dokumenty władzom krajowym.
Projekt określa również zasady obowiązujące w produkcji ekologicznej. Tym samym stosowanie w ekorolnictwie organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), nawozów i innych zabronionych substancji. Produkty oznaczone jako ekologiczne będą zawierały co najmniej 95% składników biologicznych. W celu uzyskania takich produktów rolnicy będą wykorzystywać wyłącznie nasiona pozyskiwane metodami ekologicznymi, a następnie ekoprodukty będą przechowywane oddzielnie.
Jednocześnie ustawa ustanawia system nadzoru w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz określa kompetencje właściwych organów. Aby zapewnić ściślejszą kontrolę, w procesie certyfikacji bierze udział Krajowa Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności. Dokument ustanawia również jednolity wzór certyfikatów wydawanych producentom.
Obecnie w Republice Mołdowy działa 150 firm specjalizujących się w uprawie produktów ekologicznych.
Komentarze