Import owoców cytrusowych do UE z krajów trzecich spada
Według najnowszego raportu „Enhanced Monitoring of EU Citrus Imports” opublikowanego przez Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności (MAPA), między styczniem a październikiem 2022 r. UE zakupiła 1,68 mln ton owoców cytrusowych z krajów trzecich, czyli mniej o 7,5% niż w analogicznym okresie 2021 roku i o 4% niż średnia z poprzednich pięciu kampanii.

Republika Południowej Afryki z 773,553 tys. ton i Egipt z 238,343 tys. ton były głównymi dostawcami zewnętrznymi w pierwszych 10 miesiącach 2022 r., a następnie Turcja z 178,539 tys. ton, Argentyna z 148,277 tys. ton, Maroko z 126,692 tys. ton, Izrael z 69,001 tys. ton, Zimbabwe z 36,594 tys. ton, Chiny z 30,688 tys. ton, Urugwaj z 21,564 tys. ton i Stany Zjednoczone z 4,945 tys. ton.
Import pomarańczy stanowił 43,5% całkowitej ilości sprowadzanych owoców cytrusowych do października 2022 r., czyli mniej niż średnia 50,5%. Zakup cytryn stanowił prawie 26% całego importu cytrusów, mandarynek - 21%, a grejpfrutów - 10%.
We wrześniu i październiku 2022 r. UE sprowadziła 492,947 tys. ton owoców cytrusowych, a więc mniej o 7% niż w analogicznym okresie 2021 r. i o 0,2% więcej niż średnia z pięciu poprzednich kampanii. Import wyniósł 458,2 mln euro i był o 13% wyższy od średniej.
Komentarze