Partner serwisu
06 lutego 2023

Rosnący rynek produktów na bazie pomidorów

Kategoria: Aktualności

Pomidory to jedne z najczęściej uprawianych warzyw na świecie i jednocześnie istotny składnik wielu produktów, w tym pasty pomidorowej, która stała się nieodłącznym elementem kulinarnym. Ze względu na jej szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i właściwości zdrowotne mające coraz większe znaczenie dla konsumentów, eksperci prognozują, że rynek pasty pomidorowej będzie się wciąż rozwijał i stworzy zyskowne możliwości dla tego segmentu branży spożywczej w nadchodzących latach.

Rosnący rynek produktów na bazie pomidorów

Popyt na jakość
Postępująca zmiana nawyków żywieniowych wśród Polaków stała się faktem. Konsumenci coraz częściej rezygnują z jedzenia mięsa, spożywają więcej warzyw, a także decydują się na kupno gotowych produktów pozwalających na oszczędność czasu. Gwałtowny wzrost popytu na naturalną i ekologiczną żywność napędził również wzrost rynku pomidorów i produktów wytworzonych na ich bazie, m.in. pasty pomidorowej, będącej składnikiem wielu produktów, tj. sosy, przeciery czy dania gotowe.


- Ze względu na rosnące zainteresowanie zdrową żywnością wśród konsumentów oraz ich większą świadomość w zakresie odżywiania, popyt na produkty wytwarzane z naturalnych składników będzie charakteryzował się znaczącym wzrostem. Już teraz można zauważyć wzrost kategorii produktów premium oraz dań gotowych chłodzonych, pasteryzowanych, bez konserwantów i przygotowywanych naturalnie. Producenci coraz częściej dostrzegają ten trend, inwestując w rozwój oraz dywersyfikację swojej oferty i proponują konsumentom produkty wysokiej jakości, nie zawierające dodatków chemicznych - komentuje Łukasz Klażyński, Partner w firmie Foodcom S.A.


Produkcja, a wpływ na jakość
Pastę pomidorową otrzymuje się w wyniku obróbki termicznej dojrzałych pomidorów. Najpierw z owoców usuwa się nasiona, następnie gotuje się je do uzyskania konsystencji o wymaganej gęstości, co sprawia, że tracą znaczną część swojej wilgoci. Pasta pomidorowa jest głównym składnikiem produktów tj. ketchup, przecier, koncentrat pomidorowy, sosy, czy dania gotowe, w związku z czym utrzymanie wysokiej jakości pasty ma kluczowe znaczenie. Im wyższy jest jej stopień gęstości, tym produkt jest lepszy jakościowo. Wpływ na jakość ma jednak nie tylko surowiec (pomidor i jego odmiana), ale również warunki jego przetwarzania (czas, temperatura podczas procesu produkcyjnego) oraz przechowywania.


Pasta pomidorowa – superfood
Przetwarzanie pomidorów sprzyja zwiększaniu przyswajalności likopenu, który jest odpowiedzialny za występowanie czerwonego zabarwienia owoców. Likopen to naturalny przeciwutleniacz, charakteryzujący się wysoką zdolnością do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko udaru lub zawału, normalizuje ciśnienie i obniża stężenie „złego” cholesterolu we krwi, a także zwiększa efektywność działania witaminy C, E oraz beta karotenu. Ponadto ma pozytywny wpływ na stan i kondycję skóry, zapobiegając przedwczesnym procesom starzenia. Ze względu na wiele dobroczynnych właściwości likopenu warto więc pamiętać, że zdecydowanie łatwiej wchłania się on w postaci przetworzonej.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ